Facebook

Linkek

Utolsó kommentek

Eötvös szülői fórum - percről-percre

2008.03.30. 23:17

 

 

A Györök utca 26. blog élőben követi percről-percre rovatában a tatai gimnáziumban zajló eseményeket. Kövesse ön is velünk!

 

 

 

 

 

17:00 Végre sikerült beizzítani Bence masináját úgyhogy elkezdjük a közvetítést. Többszázan gyülekeznek már a gimnázium sportcsarnokában. Sok már korábban végzett diák is eljött, hogy meghallgassa az önkormányzati vezetők beszámolóját. Folyamatosan érkeznek a szülők.

17:05 Katona Márta igazgatónő megkezdi beszédét...

17:10 Az igazgatónő köszöntötte az iskolába ellátogatott szülőket, a diákságot figyelmeztette, hogy eötvös diákhoz méltóan viselkedjenek majd átadta a szót az iskolaszék elnökének Száraz Sándornak.

17:15 Az iskolaszék elnöke bemutatta a meghívott vendégeket, dr Völner Pált a megyei önkormányzat elnökét, Michl Józsefet Tata város polgármesterét, Szeged-Csanádi egyházmegye püspökét valamint Katona Márta igazgatónőt. Ekkor több percig tartó tapsvihar tört ki a lelátókon

17:17 Völner Pál elismételte a korábban levelében írtakat. Elmondta hogy a minisztérium 25 millió forinttal támogatta az iskolát az elmúlt évben ami csak töredéke a fenntartásra fordított összegnek. Az elnök a felelösséget átterelte a kormányzatra. Majd felkérte a szülőket hogy mondják el kérdéseiket. (visszafogott taps)

17:20 Lázár Sándor szülő kritizálva az önkormányzat munkájat elmondta, hogy egy felelős önkormányzatnak szerinte alternatívákat kellene felvázolnia. Kezdetnek ő maga vázolt néhány alternatívát.

17:24 Lázár úr alternatívaként az azonos funkciókat ellátó intézmények összevonását említette valamint kérte a jelen lévő politikusokat hogy küzdjnek azért hogy felekezeti intézmények ugyananyi pénzt kapjanak, ne diszkriminálják öket.

17:28 Pozsgay Zoltán a Bláthy Ottó szakközépiskola igazgatója és Eötvösös szülő kérdéséket intézett a polgármester úrnak, hogy mi lesz a városi sportcsarnokkal. 

17:30 Egy közgaszdász szülő megkérdezte a megyei önkormányzat vezetőjét, hogyha indokként azt hozzák fel hogy az önkormányzat kasszájából elfogyott a pénz akkor az, hogyha további 4 évben az önkormányzat finnanszirozásában marad akkor ez hogyan oldja meg a költségvetés hiányát.

17:33 Egy leendő elsőéves diák édesanyja (aki mellesleg jogász végzettségű) a közoktatási törvényre hivatkozva (abból részleteket felolvasva) mondta el a szülők azon jogát, hogy mindne szülőnek jogában áll vallási hovatartozástól független iskolába járatni a gyermekét.

17:36 Völner Pálhoz intézeték azt a kérdést is, hogy a levelében írtakat miszerint nem változik sem a tanári kar sem a vezetés összetétele, hogyan kell elképzelni a gyakorlatban, hogyna kivánják megvalósítani, hogy a tanárok paradox módon hogyan tudják majd egyszerre két világnézetnek megfelelve megvalósítani a megfelelő nevelést. Hozzátette hogy sok más szülőhöz hasonlóan ő is hajlandó akár anyagi áldozatot is hozni az iskola további világnézettől független müködése érdekében. Beszédét többször hatalmas tapsvihar szakította félbe.

17:40 Megemlítették, hogy ez az ultimátum szerű bejelentést nem elfogadható a szülőknek. Az elnök úr levelére hivatkozva kérte hogy ne csak a szülők tekintsenek meg egy egyházi iskolát hanem maguk a politikusok is tekintsenek ki lakóhelyükre és vegyék figyelembe az itt élő polgárok érdekeit. Példaként említette az esztergomi Dobó gimnázium esetét amikor a városi önkormányzat átvette a megyétől az iskola fenntartását. Példaként hozta a nehéz anyagi helyzetben lévő tiszántúli település Mezőberény esetét is, ahol a város megoldotta a költségvetési gondokat annak érdekében hogy az iskola továbbra is a tanulókat szolgálhassa. Beszéde végén több perces taps következett.

17:46 Egy szülő (bevalotttan katolikus) ellenvéleményt fogalmazott meg a tantestületi levéllel szemben. Kérdése arra irányult, hogy vajon minden tanár ugyanazon a  véleményen van-e mint ahogy azt a  levélben írták. Megjegyezte hogy az iskola vezetése azt igérte, hogy az ügy politikamentes marad, igéretével szemben azonban ő úgy érzi a politikát nem siekrült mellőzni.

17:50 Eljött az idő a válaszokra. Dr Völner Pál válaszol (tereli a szót).

17:55 Konkrét válaszok helyett a szokásos sablonokat hallhatjuk. Az önkormányzatnak elfogyott a pénze stb. stb. A szülői anyagi támogatásokra reflektálva az elnők úr elmondta, hogy a közoktatási törvénnyel ellenkéző módon hol maradna az ingyenesség elve (a szülői hozzászólásban önkéntes támogatásról volt szó a szerk.) Az elnök úr szerint matematika órán teljesen mindegy, hogy a tanár milyen világnézet szerint él és tanít. 

18:00 Az elnők úr megemlítette hogy a megye más településein sincs gimnázium mégis tudnak választani a szülők, maximum utazni kell.

18:03 Püspök úr elmondta, hogy miként is müködik az egyházi iskola finanszírozás. Saját elmondása szerint az egyházak semmivel sem kapnak több pénzt mint az önkormányzatok.

18:07 Püspök úr saját példáját hozva mondta hogy a múlt rendszerben az iskolában szégyelnie kellett magát annak aki vállalta vallását.

18:12 Michl József polgármester úr elmondta, hogy a sportcsarnok a gimnázium más épületeivel együtt továbbra is városi fenntartásban maradnak. Elmondta azt is hogy jogszabályi tilalmak miatt ma már nem hozható létre közalapítvány.

18:15 Michl József kiemelte, hogy a város eddig is sok segítséget nyújtott a gimnáziumnak, példaként említette, amikor a cserepeket lefújta a tetőről a szél, akkor az önkormányzat javítta meg a tetőt.

18:17 Michl úr (KDNP) támogatta Lázár úr regionalitást felvető gondolatait, de megjegyezte hogy ez országos kérdés ebben ők rendkivül kis pontok.

18:23 Michl úr jó példaként korábbi munkahelyét a zsámbéki katolikus főiskolát említette ahol nem voltak világnézeti problémák a fenntartó váltásból adódóan, mindössze 10 hallgató hagyta el ez miatt az intézményt.

18:25 Katona Márta igazgatónő elmondta, hogy a tantestület 65 főállású tagjából mindössze 7 nem értett egyet az állásfoglalással és nem írta alá azt. Amennyiben a közvélemény igényt tart rá az aláírok neve olvasható lesz az iskola honlapján (http://www.eotvos-tata.sulinet.hu )

19:01 Újra van áram :) Közben Torda Csabáné beszélt aki garanciákat kért az illetékesektől mert mint mondta:" neki az Isten szava nem elég" Lukács Csaba az iskola tanára az a katolikus iskolákban tanítotó tanárokra vonatkozó etikai kodexből olvasott fel, mely tartalmazza hogy az iskola tanárainak az egyházi vallásnak megfelelően kell tanítania. Lukács Csaba felolvasta, hogy az elmúlt 5 évben a megyei önkormányzat milyen mértékben támogatta az iskolát (egy esetben haladta meg pár millió forinttal a 100 millió forintot). Beszédét kitörő taps fogadta. Szabó Andrea tanárnő kérte személyes ismerősét Michl Józsefet, hogy továbbra is a gyerekeket a családokat szolgálja és akadályozza meg az iskola ilyen modú fenntartóváltását. Beszédét taps fogadta. AZ egyik ex pedagogús szülő saját példáját említette mikor is 13 éve korábbi munkahelyét a komáromi Klapka György (ma Szent Imre) általános iskolát a győri egyházmegye vette át. Elmondta hogy a majd 50 akkori tanárból 35en kényszerültek elhagyni az iskolát mível nem feleltek meg valamilyen kritériumnak. Ezek után az egyik diák mesélte el, hogy ő miként éli meg saját (katolikus) vallását. Beszédét taps követte.

19:14 A Jávorka Sándor Középiskola tanára szólallat fel aki elmondta hogy szülőként több gyerekét egyházi iskolába járatta. Azt javasolta az egybegyülteknek hogy ne itéljék előzetesen az egyházi iskolákat.

19:19 A következő szülő arra kérte a politikai vezetőket, hogy ne a gyermekeken sporoljanak. A szülő hiányolta a gimnázium egykori igazgatóját, a város országgyülési képviselőjét Tata-Tóth Andrást.

19:25 Maknics Gyula aki az iskola tanára immárom 36 megjegyezte:" Sajnálattal hallottam polgármester úr tévé nyilatkozatát melyben elmondta, hogy az egyházi fenntartástól a minőség javulását várja. Mivel tanítottam őt is és gyermekeit is ezért ezt a kijeélentést magamra vettem, hogy eddig nem volt az."

19:28 Michl József válaszol közben dr. Völner Pál megyei elnök távozott az iskolából. Michl úr elmondta, hogy Maknics Gyula a legkiválóbb tanár az iskolában, gondolhatta volna, hogy nem rá gondol. Michl József hangsúlyozza, hogy ő mindenképpen a minőség javulását várja. A polgármester úr párbeszédet folytat a hallgatósággal megkérdezte:" Miért önök szerint ez így jó?". dr. Völner Pál visszatért a terembe.

19:33 Michl úr megkérdezte, hogy hogyan képzelik hogy Tata város tartsa fenn az iskolát amikor évfolyamonként mindössze 46-48 százalék lakik Tatán. Miért a város támogassa a kollogiumot amikor ott más települések diákjai laknak.

19:36 Katona Márta igazgatónő tolmácsolta Tatai-Tóth András üzenetét melyben megfogalmazta, hogy amint kialakul a konkrét javaslat tudni fogja hogy mi a feladata. Igazgatónő elmondta hogy a városi televizió vitasorozatot indit a közeljövőben.

19:38 Ruttner Csaba szülő Michl úrhz intézte kérdését miszerint megvizsgálták-e azt a kérdést, hogy milyen módon lehetne összevonni a megyei más gimnáziumaival, miszerint Katona Mártát bizton nem zavarná ha nem igazgatónőnek hanem tanintézmény vezetőnek szólítanák. Megkérdezte még azt is hogyan gondolja a Magyary tervben megfogalmazott Főiskola létesítését helyi gimnázium nélkül.

19:41 Egy német állampolgárú szülő (kicsit törve de jól beszélve a magyar nyelvet) szólalt fel aki kifejzte hogy szivesen látja, hogy a podiumon vizet is isznak nemcsak vizet prédikálnak. Pénzügyi szakemberként azt kérdezte, hogyan halmozhatott fel ilyen mértékű (milárdos nagyságrend) adóságot. Nem érti, hogy lehet hogy az ország leggazdagabb régiójában hogyhogy nincs pénz iskolára.

19:46 A német úr megkérdezte hogy ő úgy értesült hogy Szeged-Csanád valahol délmagyarországon van, akkor meg mi köze van neki ehhez a megyéhez.

19:53 A püspök úr elmondta: "legnagyobb probléma hogy nem ismerjük egymást."

19:55 A püspök úr egy vicc elmesélése útán (XXIII. János pápa köztudottan ronda ember volt. egyszer egy hölgy elájult hogy miylen csunya a pápa. amikor a pápa ezt megtudta azt mondta: Ja igen kérem engem nem szépségversenyen választottak) bevalotta, hogy nem olvasta a korábban idézett etikai kódexet, de azt az iskolák maguk írták, kvázi hitvallásként. 

19:57 Völner Pál elmondta, hogy ő nem hallott eddig reális alternativát. És továbbra sincs pénze a megyének. Ja és ha nem mondtam volna a megye nem tudja (?) finnanszírozni az iskolát.

Sajna megszakadt az internet kapcsolat ezért utólag pótolom az utolsó egy óra eseményeit

Kovács István, szeretett spanyol tanárunk szólalt fel aki kertelés nélkül elmondta azt, amit addig senki sem mert elmondani. Személyesen szólította meg a jelenlévő megyei és városi vezetőket, majd elmondta hogy mind a ketten megbuktak és teljes mértékben alkalmatlanok mint iskolafenntartók. Ezek után részleteket olvasott fel az elöbbiekben a püspök úr által letagadott etikai kódexből mely (ha jól emlékszem) a Katolikus egyház iskoláiban tanító tanárok etikai kódexe címet viselte. ( itt olvasható az etikai kódex http://www.kpszti.hu/magyar/kiadvanyok/etika.doc  ). Ezek után Novák Béla szülő beszélt aki azzal kezdte hogy:"nagyon fifikás ember ez a Völner úr, nagyon furfangos módon akar átejteni minket" ezekután állítását az elnök úr két óra alatt elmondott beszédeinek részleteivel folytatta mellyel rávilágított az elnök úr mondandójának paradox tartalmaira. Miszerint egyszer azt mondta hogy megígéri nem lesz egyházi iskola az Eötvös majd rá pár percre ennek az ellenkezőjét. állította. Szeideman Ákos tanár úr mint két gyermek édesapja szólalt fel és érdeklödőtt a Magyary tervben gyakran emlegetett Gyermekbarát város mibenlétéről. Szentesy Lászlóné a Talentum Iskola igazgatónője nagy tetszést kiváltó beszédben ecsetelte, hogy pont a város sokszinűségére volt eddig a legbüszkébb, és arra kérte a politikusokat (akik szerinte laikusak a témában) hogy a szakértőkre hallgatva hozzák meg döntésüket. Csábiné Gazdag Elvira tanárnő arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen más területekről lehetne átcsoportosítani pénzösszegeket. Egy két éve az Arany János programban végzett fiatalember (minket is megemlítve, hogy élőben közvetítünk) idézeteket mondott el Örkény Istvántól és Kertész Imrétől. Völner Pál elmondta az általa már sokszor ismételt dolgokat illetve azt hogy a Kovács tanár úr által felolvasott szövegrészletekben semmi kivetnivalót nem talál azok az európai kulturkörben felnött embrek mind magukénak éreznek.Utalt a tiz parancsolat azon pontjára, hogy soha ne kivánd azt a felebarátodnak amit magadnak sem kivánsz. Michl József is elmondta, hogy fontos az Eötvös, meg kell oldani a problémát közösen kell megoldani, illetve, hogy már felvették a kapcsolatot a szekszárdi főiskolával, azért hogy a közeljövőben Tatán főiskola létesülhessen, majd lezárásként (hatásvadászként) arra kérte az igazgatónőt hogy azokat a diákokat akik ma megjelentek és teljes szivvel kiálltak szeretett iskolájuk mellett a késő időpont miatt holnap ne feleltessék az iskolában. Kijelentését követően Katona Márta igazgatónő elmondta, hogy ezt nem igérheti meg, de ilyet az eötvösös diákok nem is kivánnak  és várnak el tőle. Hatalmas taps következett a padsorokban. Száraz Sándor az iskolaszék elnökeként befejezte a szülői fórumot és köszönetet mondott a megjelent vendégeknek, szülöknek, öreg diákoknak és Tata város polgárainak.

(Dzsánni, Keke)



Ön szerint Keke mennyi sört érdemel ezért a posztért?


57 komment

Címkék: tata eötvös percről percre

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorokutca26.blog.hu/api/trackback/id/tr77403905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Áki 2008.03.31. 17:50:30

azt is kérdezzétek meg, hogyha a megyének is elfogyott a pénze, akkor hogy várják, hogy az államnak legyen pénze az iskolára a mostani népszavazás okozta gazdasági válságban. ugyanis Völner Pál mondta a tatai tükör újságnak, hogy a vatikáni egyezmény értelmében az egyházi iskolákat az állam finanszírozza.
csak ügyesen!

Fábián Bence 2008.03.31. 19:13:36

Sziasztok!
Kösz srácok a közvetítést sajnos nem tudtam ott lenni de így legálább nagyjából tudom követni az eseményket!
Nem adjuk az 5vöst!!!

Üdv:Böncus

balazs 2008.03.31. 19:33:25

ne keverjük össze a dolgokat, nem a népszavazás miatt van rossz gazdasági helyzet, majd egyszar számolj utánna mennyi pénzről szavaztunk, és mennyi az államháztartási hiány...

korró 2008.03.31. 19:44:32

Maknics mekkora arc!!!!
hatalmas respect!
A Polgármester úr és Völner úr hozzáállását nem is kommentálnám. Kritikán aluli, de az így a távolból is lejön, hogy az valós ok, valóban már rég le van meccselve, aminek az okát mi sose fogjuk megtudni ...

dia 2008.03.31. 19:47:43

na sziasztok! tökjó, hogy itt írtok, mivel innen értesülök, hogy kedves édesapám is felszólalt... :) (egyébként családnevünk 2 t-vel írandó, tehát Ruttner)

balazs 2008.03.31. 19:59:11

színjáték marcell, színjáték

Böncus 2008.03.31. 20:30:28

Hát úgy érzem ma nem fog semmi kiderülni...!
:(

korró 2008.03.31. 20:33:02

Magyar-cirkusz világszám (na nem mintha a mai eseményeknek közvetlen köze lenne ehhez, bár ...)

tz 2008.03.31. 21:54:21

én megmondtam, amit a michl akar az lesz, akarhat bárki bármit!

balazs 2008.03.31. 22:38:00

az utolsó egy órában mi volt?
addig nagyon fasza volt a közvetítés

Lédi 2008.03.31. 22:50:53

Hú Marcell! Ofőd nagyot szólt! Mesélte a húgom h mekkora visszakezesei voltak még! Botrány ami itt megy!:S

Lehel 2008.03.31. 23:28:11

wow en most ertem haza melobol jo volt a kozvetites bar kicsit nagyon egyoldalu.
szerintem meg midnig nem a polgarmestert meg a politikusokat kell szidni itt tobb van a hatterben. mondjuk nekem ebbol nem derult ki semmi egyertelmuen hogy most mi lesz a sulival. go 5vos go:P

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.31. 23:40:28

A közvetítés csak olyan mértékben egyoldalú amilyen mértékben maga a szülői fórum volt egy oldalú.

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.31. 23:44:16

Ja amúgy vatikáni pápai utasításra (aki amugy magától az Atya Úristentől kapta za utasítást) hekkerek korlátozták az internet hozzáférésünket, hogy ezáltal meggátolják a közvélemény tájékoztatását. Amúgy viccet félre térve akadtak kisebb gondjaink a technikával mivel ez volt az első ilyen jellegű közvetítésünk, de úgy látom elég angy sikere volt és a késöbbiekben a felmerülő hibákat elhárítva elképzelhetők hasonló élő közvetítések.

Dzsanni (Jani) 2008.04.01. 00:02:19

Bizony ,bizony ezek nem válogatnak az eszközökben:)Ez még csak a kezdet! Legközelebb jobban készülünk! A csarnokban történteket nem nagyon kommentálnám. Nagyon elszomorít ez az egész. Sokkal többet vártam "szeretett" és megválasztott polgármesterünktől....

muzsikk 2008.04.01. 08:30:55

így kell 4 órán keresztül mellébeszélni és hárítani. értelmes hozzászólások, lényegretörő kérdések, amire csak egymásra mutogatás és csúsztatott sablonszöveg a válasz.

Laczó Adri 2008.04.01. 10:08:12

Sziasztok!Nagyon jó,hogy így figyelemmel követtétek,én is köszönöm,hogy ilyen módon mégis "részt vehettem" benne.Üdvözlet mindenkinek

János Atya 2008.04.01. 17:01:07

Tisztelt volt és jelenlegi Eötvös diákok Sokatok ha nem mindegyikőtök ellenzi hogy az iskolát megvegye az egyház viszont azzal nem számoltatok hogy ha az iskolát az egyház nem veszi meg és más befektető nem akad akkor nem lesz iskolátok. Egyháznak rengeteg pénze van amivel ti jól járnátok .Sokatok a szabad vallás választással érvel h miért ne vegye meg az egyház az iskolát pedig az iskolába járok 90 % nem is vallásos és nem is érdekli őket a vallás… Számotokra nem a legmegfelelőbb megoldás de eddigi egyetlen..

Orsi 2008.04.01. 17:16:59

Bár én ott voltam, nagyon köszönjük a közvetítést fiúk!!!

dia 2008.04.01. 18:19:41

köszi a javítást :)

Dóri 2008.04.01. 18:33:24

Tegnap este volt két pont, ami számomra, és szerintem még sokak számára nagyon megható volt. Az egyik ilyen, amikor Lukács tanár úr felhívta a figyelmet arra, hogy nem azért lóg a nyakunkban az Eötvös-sál, mert olyan hideg van, hanem mert azt jelképezi, hogy mi ehhez a közösséghez tartozunk, és azt is elmondta, hogy a sálat mindenki pénzért vette, mert úgy gondolta, ez neki fontos. Ekkor a diáksereg levette a nyakából a sálat és hangos ujjongással rázni kezdte azt. A másik megható pillanat talán a csúcspontja volt az egész estének, amikor az összes Eötvös diák, tanár, volt diák, és mindenki, aki csak tudja, elkezdte üvölteni az 1 megérett a meggy... kezdetű "Eötvös-indulót", és a szülők felálltak, hátat fordítottak a pódiumnak, és állva tapsoltak minket. Ekkor sokunknál eltört a mécses. :( Remélhetőleg azért volt hatása ennek a 4 órának a döntéshozókra, és még van esély arra, hogy ne egyházi kereteken belül működjön tovább az iskola... Ellenkező esetben az idei lesz az utolsó közös osztálykirándulásunk, hiszen ha bekövetkezik, amitől mindenki tart, ezerfelé fogunk széledni. :( Arról nem is beszélve, hogy "nagyon eredményes" érettségire számíthatunk, ha az utolsó évben kell egy teljesen új iskolát, épületet, társaságot, tanári kart megszoknunk... Talán nem kell erre sort keríteni, de sokszor támad az az érzésem, hogy feleslegesen erőlködünk, itt a "nagyok" már rég eldöntötték, hogy mit akarnak, és az érdekeink nem egyeznek. :(
János atya hozzászólására pedig annyit reagálnék, hogy amit leírt, miszerint "az iskolába járók 90%-a nem is vallásos és nem is érdekli őket a vallás" csak mégegy ok arra, hogy ne legyen egyházi iskola. Azt pedig még mindig nem tudom elhinni, hogy összefogással ne lehetne más kiutat találni. Az akaraton múlik minden...

v.a.w.Pilu,ne. 2008.04.01. 19:00:33

Miért kell a polgármestert hibáztatni?
A megyének sincs pénze, nemhogy Tatának ennyi plussza lenne. Mindez ráhúzható a komcsikra.
A tanárok pedig azért balhéznak, mert legtöbbjük komcsi és nem tűrnének papi uralmat, ami nem is túl jó.(Mi köze van a szegedieknek Tatához?) Aki meg azért sztrájkol, mert nem katolikus, annak van református gimnázium is a városban.

2008.04.01. 19:46:27

de nekünk nem számít a pénz.. ha kell még 10 évig kerülgetni fogjuk a lefújt cserepeket, vagy nem használjuk a kolesz melletti járdát, és az út szélén megyünk kockáztatva az életünket is, csak hogy bejussunk a suliba:) és még mindig nem hiszem, hogy ez lenne az egyetlen megoldás, csak azért mert akik ott "fent" tevékenykednek ezt kitalálták... nem ismerik a sulit /vagy ha igen, akkor nem törődnek vele/, nem fogják fel ennek az egésznek a szellemiségét. mi ezt akarjuk megmenteni.. mellesleg abba még senki sem gondolt bele, hogy azt a tömeget, aki itthagyná a sulit /mind diákok, mind tanárok/ hova tudnának menni? mert a környező gimikben nem lenne annyi hely a diákok befogadására.. és nem hiszem h sokan vágyakoznának az ország másik felébe suliba járni.
mellesleg aki nem katolikus, az automatikusan református? vagy ezt mégis hogy gondoltad? és aki egyikben sem hisz, hanem mondjuk buddha tanításait követi? és aszerint akar élni? ebbe nem kell belekeverni a sulit.. teljesen más közeg a 2

teg 2008.04.01. 20:01:33

Tisztelt János Atya! A katolikus egyház nem megveszi, hanem elveszi az iskolát, azoktól, akik ezt egyáltalán nem akarják. Pénze pedig az egyháznak sincs, mert az iskolára szánt pénzt - ahogy a püspök úr nyíltan kifejtette - az államtól kapják. Az államtól, vagyis tőlem, és minden más adófizető polgártól.

Ja, hogy nem rossz bolt az egyháznak beülni a "készbe"? Persze, jóval egyszerűbb, mint a semmiből felépíteni egy jól működő, sikeres iskolát.

Michl polgármester úr pedig nem átallotta az önkormányzati hivatali irodáját a kereszttel díszíteni, és láthatóan inkább képviseli az egyháza érdekeit, mint a tatai polgárokéit. Mert több alternatíva is van, nem csak az az egy, amit ránk akar Völnerrel karöltve oktrojálni.

Gabi 2008.04.01. 20:34:31

Kedves Diákok és Tanárok!
"Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak akik mertek..."
Össze kell fognunk, mert egységben az erő, mernünk kell tenni, lépni Iskolánk fennmaradásának érdekében. Keresnünk kell valakit, aki az Iskola megmentésének érdekében "az ellenállók" élére áll! Fogjunk össze és vessünk be minden lehetséges eszközt célunk eléréséhez! A 60 éves múltunk is erre kötelez! Ahhoz, hogy minél többen ügyünk mellé álljanak országos visszhangot kell kapnunk, ezért jó hangosan kell "kiabálnunk"! Jó lenne, ha a környező települések polgármesterei is elgondolkodnának azon, hogyan tudnának hozzájárulni Iskolánk fennmaradásához! Ugyanis az Eötvös diákjainak nagyrésze a környező településekről jár ide.

Csúzyné H. Julianna 2008.04.01. 20:44:01

Üdvözlöm a Györök utca 26-ot!

Büszke vagyok a tegnapi élőadásotokra. A gimnázium közössége nevében KÖSZÖNÖM!!

rh 2008.04.01. 20:57:14

hát nagyon sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni... két dolgot szeretnék mondani:
1) lehet, hogy a diákok nagy része nem tatai, de ők is viszik az eötvös hírét (ami van, tudom, amióta eljöttem), ami talán tatának sem utolsó szempont.
2) Katona Márta tanárnő az egyik legrendesebb ember, akit ismerek, hogy őt ilyen dolgok motiválnák, hogy intézményvezetőnek hívják... ezért én kérek tőle elnézést

kár lenne az 5vösért. nagyon remélem, hogy lesz megoldás.

rh 2008.04.01. 21:01:10

egyébként grat, jó ötlet volt a liveblogging, esetleg lehetne olyan, hogy egy helyre gyűjteni a híreket, infókat, hogy a távolba szakadt népek is követhessék az eseményeket?

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.04.01. 21:30:45

Ezt az összegyűjtést hogy értetted? a blogon jobb oldalt van olyan hogy rovatok ha ott az eötvös címszóra kattintasz akkor az ehhez a témához tartozó cikkek jelennek meg. Utólagosan kérem az olvasók elnézését a rengeteg helyesírási és nyelvhelyességi hiba miatt.

Dzsanni (Jani) 2008.04.01. 21:43:51

Csatlakoznék én is Kekéhez! A nyelvtan sosem volt az erősségünk. Igyekszünk ezen változatni:)

Breiner László Gábor 2008.04.01. 21:50:57

Sziasztok!

Régi (és büszke) Eötvös-diák vagyok, én "viszem" a Gimi oldalát az iwiw-en. (Mondjuk nem egy nagy beosztás, nem is azért mondom...)

Amiért írok ide, az előttem elhangzott hozzászólás folytatása: ha vannak hírek a suliról, a megfelelő linket feltenném az üzenőfalra, több mint 3400 ember, a Gimi ismerősei előtt jelenik meg azonnal.

zsuzsi 2008.04.01. 22:20:12

"Budapest |Tatai-Tóth András országyűlési képviselő hétfőn az alábbi hozzászólását mondta el a parlamentben, amire az illetékes államtitkár az ugyancsak alább olvasható választ adta."
kemma.hu/index.php?apps=cikk&cikk=133519

Klára 2008.04.02. 01:54:28

Tisztelt TSZT! Ma megnéztem a Tatai Televízió híradóját, ahol az Eötvös Gimnáziummal és a szülői értekezlettel kapcsolatban tudósítottak. Most megtapasztalhattuk, hogy a város és a megye vezetője, valamint a megyéspüspök mit is gondol rólunk: szülőkről, diákokról, ill. Eötvöst féltőkről. Nagyképű és a Kádár-érát idéző szövegükből megállapítható volt, hogy mi, szülők, akik nem akarjuk katolikus gimnáziummá tenni az Eötvöst, kicsit korlátoltak és ostobák vagyunk: nem nagyon tudjuk megkülönböztetni az egyházat, hitéletet stb. – mondja a megyéspüsök (érdekes arcjátékkal); kicsit antiklerikálisok vagyunk – enyhén dorgáló hangnemben jelenti ki a megye vezetője, Völner Pál; majd a város polgármestere egyszerűen pikírten megjegyzi interjújában, hogy a hangos kisebbség „magával húzza” a csöndes többséget, amely azért nem biztos, hogy nem akarja az Eötvöst katolikusnak látni. Számomra ez csak arról szólt, hogy a fideszesek egyvalamit megtanultak: a Kádár-korszak szövegeit hogyan kell leképezni napjainkban: ma nem a Kommunista Párt ellensége veszélyes, hanem az egyházé! Észre kéne venni: mi nem azért vagyunk a változtatások ellen, mert kényelmesebb nekünk (kedves megjegyzés a polgármestertől), hanem azért, mert nem szolgálja gyermekeink sem mostani, sem jövőbeni érdekeit. A változtatás – részünkről – így nem támogatható. Lehet, hogy tanulatlanok, vagy alacsony iskolázottságúak (?) vagyunk, de felnőttek, s el tudjuk (képesek vagyunk) eldönteni, mi szolgálja gyermekeink érdekeit, nem beszélve Tata Város érdekeiről! Azt hittem, hogy ezalatt a 20 év alatt felnőtté váltunk, és politikusaink nem kételkednek benne, de a mai interjúkból nem ez derült ki: szerintük lehet minket irányítani, lyukat beszélni a hasunkba stb. Végülis az interjúkból egyértelműen kiderült: a szándék mellett már a megállapodás is megszületett, s az elmondottakból azt szűrhettem le: a választott vezetőinket nem nagyon érdekli közös, egyhangú, egyértelműen és érthetően kifejtett akaratunk! Sok sikert a megye, a város vezetőségének! Egy baj van, az Eötvös Gimnázium szép lassan kiürűl majd, mint a komáromi Szent Imre Általános Iskola, de ez talán nem is baj, ugye?! Már sokan suttogják: ez az egész csak az ingatlanokról szól: végülis a város legértékesebb területe…. Klára Egy szülő

rh 2008.04.02. 08:54:08

pl. lehetne oldaldoboz vagy külön blog is neki, és ezt most a wiw üzenőfal miatt is mondom, mert ott lehet, hogy nem mindenki fogja észrevenni az infókat.

szóval értem én, hogy van ilyen rovat, csak arra gondoltam, hogy feltűnőbbé lehetne tenni, esetleg a wiwes kezdeményezést áthozni ide, vagy egy önálló blogra, ahol egy helyen lehetne gyűjteni az infókat.

nem csak a szám jár, szívesen segítek bármiben. :)

rh 2008.04.02. 09:13:15

na, cigizés közben született egy "világrengető" ötletem. ha van rá igény meg lelkesedés stb., hozzunk létre egy közösségi blogot (jelenlegi és volt 5vösös szülők, tanárok, diákok, és mindenki, akit felháborít az ügy). lehetne társszerzőnek jelentkezni, cikkeket írni, gyűjteni az infokat. egyfelől a tájékoztatás miatt, másfelől van egy másik ötletem is, de arról csak akkor, ha vmi biztosabbat megtudok.

én szívesen részt vennék ebben, csak jó lenne, ha lennének még emberek, mert egyrészt távol vagyok tatától, másrészt sok is lenne egyedül. na, nem erőszak, de sz.tem összehozhatnánk.

bogg(rh) 2008.04.02. 10:39:05

csináltam blogot, gyertek, gyertek!

5vos.blog.hu/

egyenlőre minden kísérleti jelleggel van, minden ötletet és jelentkezőt szívesen fogadok!

Tóth Gergő 2008.04.02. 12:25:06

Kösz a tudósítást!!!!

Sajtóvisszhang:

Egyházi kézbe kerül-e egy világi iskola Tatán?
Tanulók a lelátón, szülők a küzdőtéren
Népszabadság • Hajba Ferenc • 2008. április 2.


Gyerekjáték
Kép: Mekli Zoltán
A tatai tornaterem lelátóján az Eötvös József Gimnázium tanulói ülnek, a küzdőtéren pedig a szülők. A fiatalok nyakában az iskola kék sálja a jelmondattal: "Közénk tartozol". A csarnokban kifeszített vásznon a "Szeretünk Eötvös" felirat olvasható, alatta a gyerekek színes tenyérnyomatai.


A vendégek az eredményjelző tábla alatti pulpituson foglalnak helyet. Fölöttük a Hazai-Vendég felirat. Az asztal egyik szélen Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, mellette Völner Pál, a jelenlegi iskolafenntartó, a Komárom megyei közgyűlés elnöke. Itt van a tatai polgármester, Michl József is.

A fórumra a megyei közgyűlésnek azon szándéka miatt került sor, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumának működtetését fenntartási nehézségekre hivatkozva át akarja adni a katolikus egyháznak. Az intézményt a szeged-csanádi egyházmegye szívesen átvenné. A gimnázium tantestülete, közalkalmazotti tanácsa, szakszervezeti bizottsága viszont tiltakozó közleményt adott ki a katolikus tanintézetté válás ellen.

- 1948-ban, az akkor piarista gimnázium államosításakor történelmi bűnt követtek el - mondja Katona Márta iskolaigazgató. - Ám hatvan éve felekezeti elkötelezettség nélkül a szülők és a diákok megelégedésére működik az iskola. Nem szabadna megismételni azt a történelmi bűnt, hogy az ő határozott akaratuk ellenére döntsenek róla.

Völner Pál megyei elnök eltökéltnek látszik. Úgy fogalmaz: a megye eddig is erején felül támogatta az iskolát. (Később kiderül, hogy ez évente mintegy százmillió forintjába került.) A kormányzati elvonások miatt a továbbiakban csak úgy tudná működtetni a gimnáziumot, ha elsorvadásra ítélné. E helyett inkább megmenteni szeretné úgy, hogy odaadja az egyháznak.

Az elnök más alternatívát nem lát.

Túl nagy népszerűségre nem tesz szert a szavaival. Az elsőként megszólaló szülő mindjárt fölveti: hogy is van az, hogy az egyháznak van pénze az iskola működtetésére, az önkormányzatnak meg nincs? Eddig azt lehetett hallani, hogy az egyházi iskolák kevesebb állami támogatást kapnak.

Egy közgazdász szülő megy a mikrofonhoz. Elmondja, hogy ha az iskolát megkapja az egyház, akkor a törvények értelmében a megyei önkormányzatnak még négy plusz egy éven át fizetni kell a fenntartását. Sőt: a jelenleginél nagyobb, az országos átlagnak megfelelő összeget kell átutalnia az egyháznak. - Miből? - kérdezi.

- Jogász vagyok - feleli Völner Pál. - Így a megoldást akkor hozom nyilvánosságra, ha időszerű lesz. Mindenki legyen nyugodt, ezt a kérdést az önkormányzat meg fogja oldani.

Erre persze mindenki rendkívül ideges lesz.

Balogh Anikó jogász, egy végzős és egy elsős gimnazista édesanyja a következő felszólaló:

- Szellemisége, nyitottsága és értékrendje miatt választottam ezt az iskolát a gyerekeimnek - kezdi. - Aki ide íratta be, az világi intézménybe akarta járatni a gyerekét. Ehhez joga van. Ha azonban ez az intézmény a katolikus egyház fennhatósága alá kerül, ez a jog elvész.

Ehhez tudni kell, hogy Tatán három középiskola működik: az egyik alapítványi, tehát fizetős, a másik református intézmény. Az Eötvös az egyetlen felekezet nélküli, önkormányzati fenntartású középiskola. Amennyiben ezt is az egyház tartja fenn, akkor a tataiaknak más városba kell vinni a gyerekeiket, ha nem akarják őket vallási iskolába adni.

Márpedig a többség ezt egyáltalán nem akarja. Hivatkoznak az alkotmányra, a hazánk által is aláírt New York-i egyezményre, amely szerint a gyereknek joga van megválasztani, hogy hol tanuljon.

Három szülő szól csak a katolikus iskola mellett, ők is óvatosan, azt hangoztatva: több alternatívát kellene felvetni, hogy választani lehessen.

- Úgy érzem magam, mint egy amerikai nagybácsi - kezdi a szeged-csanádi megyés püspök. - Igaz, mi valóban megtehetjük, hogy segítsünk. Hogy miből? Az egyház sem kap több pénzt az iskolaműködtetésére az országos átlagnál, nálunk azonban prioritás az oktatás.

Utána arról beszél: ha átveszik az iskolát, akkor az eddig beiratkozottak a mostani értékrend szerint tanulnak, s csak az újonnan felvettekre lesz kötelező az egyházi iskola házirendje, szellemisége.

Ezt már az Eötvös egyik vallásgyakorló, katolikus tanára sem tűri szó nélkül:

- Minden iskolának van arculata, ám ez nem lehet Janus-arc - fogalmaz érzékelhetően visszafogott indulatokkal. - Úgy gondolják, hogy menjek be a 10/b osztályba világi tanárként és a nyitottságra tanítsam a gyerekeket, a 9/b-ben pedig már vessek keresztet és a pedagógusoknak szóló katolikus kódex szerint neveljem őket?

Sállal a nyakában Lukács Csaba tanár kér szót. Óriási ováció fogadja. Ő az említett kódexből idéz, amely a nem vallásgyakorló tanároktól is megköveteli a katolikus hittel való gyakorlati azonosulást.

- Ezt a kódexet a pedagógusok önmaguk alkották, én nem is olvastam - állítja a püspök. Michl József, Tata polgármestere, aki korábban egy katolikus főiskolán dolgozott, azonnal a püspök segítségére siet. Azt mondja, a főiskolán is csak azért volt kereszt a tantermekben, mert ezt a hallgatók kifejezetten akarták, belső meggyőződésből.

Újabb hozzászólás: kiderül, hogy a kódexet a váci egyházmegye főhatóságként adta ki. Kiss-Rigó László szerint akkor ez viszont a váci egyházmegyére vonatkozik, nem másra. Más hozzászólásokra reagálva megjegyzi:

- Az egyház nem birodalom, ezért nem vág vissza.

Az iskola egyik legtekintélyesebb tanára szólal meg. Ahogy a mikrofonhoz megy, dübörög a taps:

- Kísérleti tantárgyakat tanítok, ezért tudom, hogy a gyerekekkel nem szabad kísérletezni - jegyzi meg, s a pulpitus felé fordul: - Kedves Pál és József, a katolikus szónak van egy olyan jelentése is, hogy őszinteség.

Aztán leül. A diákok azonban felállnak, jórészt a szülők is, és harsog a terem a jelszavaiktól, a csatakiáltásnak beillő rigmusaiktól.

Michl József próbálja menteni a menthetőt. Arról szól, hogy a város önkormányzata még tárgyal az iskoláról. Völner viszont továbbra sem lát más megoldást, csak azt, hogy átadják az egyháznak az intézményt. Néhányan ezért laikusnak és cinikusnak nevezik.

A közhangulat egyértelmű: a diákok és a pedagógusok nagy többsége nem akarja, hogy az iskolát átvegye az egyház. Az ezt kinyilvánító tiltakozást 65 tanár közül csak heten nem írták alá.

Döntés még nincs az ügyben, a hivatalosságok tovább tárgyalnak.

Lehel 2008.04.02. 12:44:30

uj blog felesleges, itt az uoltso 5 post ugyis errol szol

bogg(rh) 2008.04.02. 14:18:18

aha, kedves Lehel, azért gondoltam, hogy gyűjtsünk mindent egy helyen, mert a fiúk alapvetően másról írnak. így talán egyszerűbb lenne.
09:13-as hozzászólásomat olvasd el még1*

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.04.02. 14:37:21

Igen alapvetően nem erről írunk, ez csak mellékszállként jött a blog életében. Valóban egyszerűbb ha egy helyen megtalálható minden (ezért csináltuk fél megoldásként a külön rovatot). Amikor elkezdtük nem volt olyan horderejű ügy mint most akkor még elfért itt. Most azonban én is úgy gondolom, hogy reménykedhetünk benne, hogy felgyorsulnak az események szerteágazóbb lesz az ügy és hatásosabb és egyszerűbb ha ennek a témának már egy külön blogot/honlapot/linkgyüjteményt stb. hoznak létre. Valószinűleg továbbra is jelennek meg majd cikkek a györökutca26 blogon az eötvös gimnáziummal kapcsolatban. nálunk alapvetően a györökutca26.blog.hu -n minden megjelenő cikk a Creative Commons Nevezd meg! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható. Bármilyen segítségre van szükség szivesen megpróbálok, megpróbálunk segíteni amennyiben tudunk.

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.04.02. 14:43:52

Ja ezt a creativ commons-os cuccot azt írtam, hogy ha nem is társszerzőként kivánunk részt venni az új blog szerkesztésében de ami nálunk megjelenik (tehát amit mi írunk) azt nyugodtan egy az egyben felrakhatjátok az új blogra. ha gondoljátok még mailt is küldhetünk nektek amikor egy újabb cikk nálunk megjelenik a témával kapcsolatban bár van beállítva rss olvasó. Valoszinűleg a továbbiakban inkább egyéni cuccok jelennek meg nálunk a témával kapcsolatba, az ilyen más sajtóorgánumokból beillesztett cikkeknek jobb helye van egy egységes helyen jelen esetben az 5vös.blog.hu -n.

bogg(rh) 2008.04.02. 15:17:36

köszi, mint írtam, minden segítség jól jön. :) azért én megnézem, hogy van-e ilyesmire igény, vagy más is beszáll esetleg, mert egyedül tényleg max. vmi linkgyűjtemény féleséget tudok összehozni.

cc licencet sz.tem én is kiteszem, mert reményeim szerint nem csak sajtófigyelés lenne itt.

Lehel 2008.04.02. 23:47:56

nekem mind1 en ezt olvasom ezen fenntvan minden. lehet mas blog, de minek ha mar a tanarok is megtalaltak ezt? nekem legalabbis en annak orulok ha a gyorokutca blogot minel tobben nezik ugyh en maradok itt.
sok sikert az uj bloghoz

Lehel 2008.04.02. 23:48:39

- nekem legalabbis
kis hiba, sry

Anikó 2008.04.03. 00:42:11

Sziasztok!

Srácok, tök jó vt a közvetítés! Még csak annyi, hogy hol lehet elolvasni azoknak a tanároknak a listáját akik aláirták az 5vös egyházi kezekbe kerüléséről szóló tiltakozást? És kik nem írták alá?

Dzsanni (Jani) 2008.04.03. 16:44:34

Kedves Anikó! Köszönjük szépen a szép szavakat:)
www.eotvos-tata.sulinet.hu/hirek/fenntartovaltas.htm#04
Itt van a lap alja fele azoknak a tanároknak a neve akik aláírták a tiltakozást. Hogy kik nem írták alá...hát a maradék..az ő nevük nincs feltüntetve...

Az a bizonyos német 2008.04.06. 12:15:09

Sziasztok,

először is elnézést mindazoktól, akik nem értettek a tört magyarsággal elhangzott szavaimat - egyébként is igyekeztem a 2 perces időt nem túllépni...
A legutolsó rendszerváltás idején Budapesten jártam egyetemre és azóta is figyelek mi történik Magyarországon - március 31-ig csendesen. De ami az utolsó 17 évben történt és még addig fog történni amíg van még (a haverok közt) szétosztható vagyon ebben az országban az engem most már felbőszített annyira, hogy szót kértem. És az Eötvös egy vagyon - a tanároknak és diákoknak köszönhetően egy szellemi vagyon (de ezzel a mai politikusok nem tudnak mit kezdeni, hiszen ők akár külföldre is küldhetik gyermekeiket), de itt talán a tó feletti igen szépséges és értékes ingatlan-vagyon az ami jó. Nem ismertem sem a tatai polgármestert, sem a KEMÖ elnökét (a püspököt nem is említve), de alapvetően nekem minden ember szimpatikus, amíg döntéshozatalkor a többség érdekeit is figyelembe veszi. Nagyon szomorú volt hallani, hogy a KEMÖ 78 községből áll, ahol 300e ember él - nyilván mindegyikben egy helyi önkormányzat saját költségvetéssel stb. Az Alsó-Szászországi német tartományban van egy hasonló nagyságú járás (nem ám megye!), Emsland a neve, 2900 km2 és kb. 310e lakosa van - 19 közigazgatási egységben és ott van 11 gimnázium. Talán figyelemre méltó, hogy az Emsland (és környéke) Észak-Németországban egyetlen katolikus többségű régió és a CDU évtizedek óta kormányoz. Nekem az Emslandhoz semmi közöm, de miért ne lehetne ez egy példa... KEM túlaprózottságát ("divide et impera"?) nyilván nem lehet máról holnapra megszüntetni, ha vannak tradicionális ellentétek az egyes községek között. DE: ha Komárom városnak 5 milliárd Forint szabadon elkölthető adóbevétele keletkezett abból is, hogy a Nokia körül létrehozott ipari parkban nemcsak komáromiak dolgoznak, akkor a megye igenis vegyen el tőlük első lépésben 100 milliót a tatai Eötvös fenntartására (és egyben kötelezze Komáromot a helyi gimnázium fenntartására). Egyébként miért nem szerveződik a megye olyan kisrégiókra, ahol mindegyikben van adófizetésre képes nagyobb cég? 300e ember 7 kisebb régióban 1-1 önkormányzati gimnázium talán nem olyan nagy vágyálom? Van is javaslatom, bár külsősként nem ismerem minden helyi viszonyt:
Komárom környéke (Nokia, Foxconn, Perlos)
Nyergesújfalu környéke (MOL, Zoltek)
Esztergom környéke (Suzuki)
Dorog környéke (Sanyo, ColgatePalmolive)
Tatabánya környéke (Bridgestone, AGC)
Oroszlány környéke (BorgWarner, Weslin)
Tata környéke (Güttner)
Tehát van munkahely, adófizetés is (nemcsak a fenti kiragadt cégektől), de lehet, hogy az önkormányzat(ok) túl sokat költ(enek)? Az adótörvények elején mindig szerepel, hogy azért kell adót fizetni, hogy a közös feladatokat el lehessen látni! Ha a megválasztott képviselők nem tudják ennek értelmében feladatukat közpénzből ellátni, akkor a saját nem alapvető feladatokra (alapvető: egészségügy, oktatás, lakhatás) költendő kiadásaikat faragjanak le - vagy mondjanak le. Ja, még egy utolsó gondolat: úgy látom, hogy az országot megosztásban tartja a két nagyobb politikai csoportosulás (a jelenleg semmiképp sem szociálisnak nevezhető kormánypárt és az őt irányító szűk budapesti pénzes elit, valamint a jelenleg a többség akaratát érvényesítő akaró (?) ellenzék. Utóbbihoz tartozik a KEMÖ elnöke és Tata város polgármestere is, ezért furcsa nekem, hogy a gimnáziumban tanulók és dolgozók többsége kinyílvánított akarata ellenére próbálják úgy a gimnázium (majd az ahhoz tartozó ingatlant is?) a katolikus egyház kezelésébe adni, hogy a MK-Vatikán közötti nemzetközi szerződés értelmében mégis a köz fizeti az államnak befizetett adókon keresztül.

lehel 2008.04.06. 15:43:21

hmm ez tetszett ez a post
foleg a "szűk budapesti pénzes elit" koruliras:D

gyg · http://www.eotvos-tata.com 2008.04.07. 21:55:17

Hello,
ma elindult az eotvos-tata.com interaktív oldal, ami a fő internetes médiuma kíván lenni a tervezett fenntartóváltás körül kialakult vitának, állást foglalva amellet, hogy az Eötvösnek meg kell maradnia világnézetileg semleges, önkormányzati gimnáziumnak.
Látogassátok meg és regisztráljatok, legyetek aktívak az oldalon!

www.eotvos-tata.com

Üdv,
Györkös Gábor

Szeidi 2008.04.08. 22:01:31

Sziasztok!
POntosítanám gyg utolsó üzenetét. Apró dolog, de ebbe már többször belekötöttek - és talán igazuk van.
Nem "világnézetileg semleges", hanem "világnézetileg nem elkötelezett" iskolát szeretnénk, mint eddig (bár néhány vitázó szerint most sem az az iskola - én mondjuk ezt nem értem és nem érzem, szerintem abszolut az).

frsppr 2008.04.09. 19:53:39

Az a nagy helyzet, hogy én is volt Eötvös-diák vagyok, de egyáltatlán nem értem, ezt az egész cécót...valaki megmagyarázhatná nekem, folyamatos mellébeszélések, meg minden helyett, hogy miért baj, ha egyházi kézbe kerül az intézmény??Senkire nem fogják rákényszeríteni a vallást,ha valaki esetleg ettől félne, mert egyszerűen nem tehetik...több más iskola is átesett fenntartóváltáson, ismerek ilyen intézménybe járó diákokat...ééés, semmi problémájuk,élik életük.Meg egyébként is...a kat. egyháznak azért több pénze van, mint az önkormányzatnak...mert ugye télen az volt a baj, hogy "Dideregnek a diákok"...bár ha ti dideregni akartok...persze mindenkinek lehet egyéni véleménye, és én tiszteletben tartom a tieteket, és én is leírtam a sajátomat.
Egyébként ha valaki a vallási hovatartozásom firtatná: nem tartom magam egyik felekezethez tartozónak sem.

TG 2008.04.10. 21:36:16

Ez az ügy sajnos nem a pénzről szól. Az a célom, hogy az 5vös működjön, jó iskola legyen. Ezt a pozitív szándékot és hozzáállást a hozzászólásokból is kiéreztem. Csak másképp látjuk esteleg az iskola jövőjét. Féltem a volt iskolámat, és még mindig azt mondom, hogy összefogva megmaradhat az 5vös világinak, az egyház meg alapítson új, egyházi gimnáziumot Tatán. Meggyőződésem, hogy az az új, katolikus gimi egy nagyon jó, színvonalas és erkölcsös iskola lesz, ugyanúgy, mint most az 5vös is az, és az is marad ha világi lesz.
Ezt a beszélgetést az iskola jövőjéről több hónapja meg kellett volna kezdeni, az illetékesekkel, szakértőkkel, utána lehetett volna nyilatkozniuk a megye vezetőiknek. Ezt kérik számon a jelenlegi országvezetéstől...Hát tegye meg a megye vezetése is ezt.
Amúgy mégegyszer hangsúlyozom nagyon tisztelem a vallás szerepét a történelemben és ma is. Ugyanúgy mint a nem hívőkét. De nem ez alényeg: legyen választási lehetőség Tatán, vallásszabadság, demokrácia van tudtommal. A nem vallásosaknak is van joga olyan iskolába járni, amely világi és JÓ SZÍNVONALÚ, mint az 5vös.

Üdv, és köszönöm a reagálásokat.
TG

TG 2008.04.11. 19:12:38

Közénk tartozol.”

2008. április 21-én, hétfőn 18 órai

kezdettel fáklyás felvonulást szervezünk, mert a megyei önkormányzat meg akarja szüntetni városunkban az önkormányzati, világnézetileg nem elkötelezett gimnáziumi oktatást.
A megmozdulás kifejezésre juttatja a tiltakozást a megyei önkormányzat törekvése ellen, kifejezi azt az összefogást, amellyel szeretnénk elérni, hogy Tata városáé legyen az Eötvös József Gimnázium, és megőrizhessük az eddigi sokszínű oktatási tevékenységünket.
Várjuk mindazokat, akik világnézetüktől, felekezeti hovatartozásuktól, politikai nézetüktől függetlenül egyetértenek a tatai és a Tata környéki polgárok alkotmányban megfogalmazott szabad és valódi iskolaválasztási jogának érvényesítésével.

18 órakor a gimnázium parkjában elültetjük a „Remény fáját”.
Ezt követi a fáklyás felvonulás, melynek útvonala:
Tanoda tér – Eötvös utca – Fazekas utca – Templom-köz – Kossuth tér – Rákóczi utca – Esterházy sétány – Várudvar.


Kérjük azoknak a városlakóknak a megértését, türelmét, akiket a megmozdulás a mindennapi tevékenységükben megzavar.
Bízunk abban, demonstrációnk méltó és egyértelmű kifejezése lesz a városlakók együttműködésének.
Tata legyen az összefogás példája! Jöjjön, várjuk!

A tatai Eötvös József Gimnázium
jelenlegi és régi diákjai, tanárai

Deodatus 2008.04.16. 23:00:01


24 Órás interjú április15-én Száraz Sándor iskolaszéki elnökkel:
www.24ora.hu/index.php?apps=online&a=2050&interju_id=337
Szólj hozzá!

gyg · http://www.eotvos-tata.com 2008.04.18. 12:22:35

Sziasztok!

Az eotvos-tata.com híre:

"Kovács András Tanár Úr remek ötlete, hogy az Eötvös diákjai körében egyébként is népszerű gyalogtúrán, aki csak teheti Eötvös-sállal vegyen részt. "Használjuk ki azt a nagyszerű alkalmat, hogy 2-3000 sportember megismerje a kialakult helyzetet!" - mondta.

A teljesítménytúra időpontja április 19. A rajt és a cél egyaránt a tatabányai Jubileum park.
Ez az alkalom kiváló például aláírásgyűjtésre és nagyszerű demonstációs lehetőség: emberek ezrei láthatják az összefogásunkat, egyetértésünket és szembesülhetnek azzal, hogy régi és jelenlegi eötvösös diákok, tanárok amerre csak járnak képviselik álláspontjukat, hogy az Eötvös József Gimnázium maradjon világnézetileg nem elkötelezett, önkormányzati iskola.

Kovács András Tanár Úr vállalta, hogy az egész távot végigfutja Eötvös-sállal. Részvételünkkel az Ő futását is támogatjuk.

Akinek van lehetősége, vigyen fényképezőgépet (vagy kamerát vagy mindkettőt) és készítsen felvételeket! A regisztrált tagok fel tudják tölteni a képeket a Galáriába. A filmes felvételekkel keressetek meg engem a gyg@lajt.hu címen vagy privát üzenettel a honlapon!

Mindenkinek jó készülődést, túrázást!"

Üdv,
Györkös Gábor

Tatai-Tóth András 2008.04.20. 12:52:48

Kedves Levelezők!
Ide másolok két levelet. Ezekből kiderül, hogy van megoldás az Eötvös további zavartalan működésére. Ha az Eötvös-alapítvány működtetné a gimnáziumot, ugyanaz az állami többlet-támogatás megszerezhető, mint egyházi fenntartás esetében.
Tatai-Tóth András o.gy.képviselő (volt diák, tanár és igazgató a tatai Eötvösben)

1. levél

Polgármesteri Hivatal, Tata
Michl József polgármester részére

Tárgy: az Eötvös József Gimnázium fenntartása
Hivatkozási szám Önöknél: III-260-2/2008


Tisztelt Polgármester Úr!

Köszönöm, hogy a fenti számú levelével megkeresett. Hosszú ideje okoz gondot az Eötvös Gimnáziumban: hogyan lehet megtartani az országos átlagnál lényegesen magasabb színvonalú nevelést és oktatást az országos átlag alatti finanszírozással. Ezt már a kilencvenes években is csak a szülők önkéntes anyagi támogatásaival tudtuk megoldani.

Tatának 1948-ig volt országosan elismert színvonalú gimnáziuma. Megbocsáthatatlan bűnnek tartom, hogy 1948-ban a piarista gimnáziumot szétverték. Két évtizednek kellett eltelnie, mire a gimnázium vissza tudta szerezni régi rangját, színvonalát, amit négy évtizede tartani tud. Nem szabad ismét elkövetni ugyanazt a bűnt. Támogatom Polgármester Úrnak azt a törekvését, amely a gimnázium jelenlegi értékeinek megőrzésére vonatkozik.

Ugyancsak köszönöm, hogy igényt tart véleményemre az Eötvös József Gimnázium fenntartásával kapcsolatban. Álláspontomat vázlatosan a következőkben összefoglalom:

1.) Alapvető alkotmányos, demokratikus alapkérdés, hogy csak olyan átalakítás jelenthet megoldást, amely alapján

• minden jelenlegi Eötvös-diák alkotmányos alapjoga, lelkiismereti szabadsága érvényesül; a hatályos magyar törvények alapján nem hozható olyan fenntartói döntés, amely alapján világnézeti szempontból elkötelezett fenntartó által működtetett iskolába kényszerüljön járni az a fiatal, akinek szülei, illetve ő maga ezt nem igényli;

• Tatán – a városban és vonzáskörzetében élők számára - hosszú távon is legyen világnézetileg el nem kötelezett, magas színvonalú gimnáziumi oktatást biztosító intézmény – én azt tartom normálisnak, ha ez az Eötvös marad.

• Támogatom és segíteni fogom egy katolikus gimnázium létrehozását, ha ez olyan módon szerveződik, mint az új református gimnázium. Ha a szülő és a tanuló azt igényli, legyen módja Tatán is katolikus gimnáziumba járni.

2. ) Az Eötvös további működésére, amely megfelel az előzőekben vázolt feltételeknek, a következő lehetőségeket látom:

• Tata város és a - középiskolai ellátás fenntartására kötelezett- megyei önkormányzat társulási megállapodást köt, közösen tartják fenn az Eötvöst. Az állami támogatáson felüli költségeket Tata az itt élő diákok után fizeti, a megye pedig a távolabbról érkezőkét.

• Az Eötvös tantestülete létrehozott a rendszerváltás után egy alapítványt (Tatai Eötvös József tehetséggondozó Alapítvány), amelynek alapító okiratában iskolafenntartás is szerepel. Ez az alapítvány – a szülők támogatásával – sokat tett az elmúlt másfél évtizedben az Eötvös színvonalának megtartásáért, emeléséért. Az oktatási törvény felhatalmazza a minisztert, hogy közoktatási megállapodást kössön olyan alapítvánnyal, amely regionális, vagy országos feladatot is ellátó gimnáziumot tart fent. Mivel az Eötvös részt vesz az Arany János tehetséggondozó programban, van esély arra, hogy alapítványi működtetés esetében többletforrásokhoz jusson. Ezt az utat is meg kell vizsgálni.

Az alapítványi kuratóriumban nem szerezhetnek döntő befolyást az alapítók. A kuratóriumba delegálhat tagokat a megyei és a városi önkormányzat az szakmai garanciák érvényesítésére. Bevonhatók a szülők, valamint az érdekelt önkormányzatok további képviselői, közoktatási megállapodás megkötése esetében a minisztérium delegáltja is. Ebben az esetben – az állami normatíván felül – támogathatná a működést az oktatásért felelős minisztérium, valamint a megyei és a városi önkormányzat is.

3.) Felvetődhet még, hogy a kistérség legyen a fenntartó. Ehhez kértem az OKM-től véleményt, ezt csatolom levelemhez. Meglátásom szerint az abban vázolt átszervezés rendkívül bürokratikus, kevés többletpénzt és kevés szakmai eredményt látok benn.


Tisztelt Polgármester Úr!

Korábban már többször, legutóbb egy hete írásban is kezdeményeztem, hogy az oktatási kormányzat vizsgálja meg: a megyei és a községi önkormányzatok esetében milyen általános iskolafenntartási és finanszírozási gondok jelentkeznek. Javasoltam, hogy a következő évi költségvetés előkészítése során ezeket a feszültségeket a pénzügyminisztérium vegye figyelembe. Ismerve az ország költségvetésének mozgásterét, arra látok lehetőséget, hogy az önkormányzatoknak jutó költségvetési támogatás elosztásában lényegesen nagyobb szerepet kapjon a kötelező feladatellátás – azaz emelkedjenek jelentősen az oktatási normatívák. Ezzel a rendelkezésre álló pénz nagyobb arányban kerülhet azokhoz az önkormányzatokhoz, ahol több közoktatási és egyéb kötelező feladatot látnak el.
Természetesen erre csak akkor lehet bármely iskola jövőjét építeni, ha a kormányzati és a parlamenti döntések megszületnek.


Kérem, hogy ha kialakították az Eötvös kérdésével foglalkozó tanácskozásaik időrendjét, szíveskedjenek értesíteni, hogy más elfoglaltságaimat ehhez tudjam igazítani.


Üdvözlettel: Tatai-Tóth András

Tata, 2008. április 11.

2. levél

Polgármesteri Hivatal, Tata
Michl József polgármester részére

Tárgy: kiegészítés „az Eötvös József Gimnázium fenntartása” tárgyú levelemhez
Hivatkozási szám Önöknél: III-260-2/2008


Tisztelt Polgármester Úr!

A fenti hivatkozási számú levelére írt válaszomat a következőkkel egészítem ki:

Levelem elküldését követően módom volt az Eötvös Gimnázium alapítványi fenntartásának lehetőségeiről tárgyalást folytatni dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel, valamint dr. Veres János pénzügyminiszterrel. Korábban az erre vonatkozó kérdést írásban is feltettem az oktatásért felelős miniszternek, aki időközben megkapta a Tatai Eötvös József Tehetséggondozó Alapítvány vezetőinek levelét is, amelyben előzetes véleményt kértek.

Örömmel tájékoztatom Polgármester Urat, hogy dr. Hiller István miniszter úr felhatalmazott annak nyilvánosságra hozatalára, hogy kész tárgyalásokat folytatni az alapítvánnyal és az érdekelt önkormányzatokkal az OKM egy olyan közoktatási megállapodás megkötéséről, amellyel az alapítvány által fenntartott iskola megkaphatja a kiegészítő állami támogatást. Erre azért van lehetőség, mert az országos Arany János program, a kétnyelvű oktatás és a tehetséggondozás eredményei alapján az Eötvös Gimnázium megfelel az oktatási törvényben meghatározott követelményeknek.

Hamarosan írásban is eljuttatja az OKM a miniszteri szándéknyilatkozatot.

Kérem Polgármester Urat, hogy a levelében jelzett önkormányzati vizsgálatban ezt a lehetőséget is szíveskedjen figyelembe venni. Így behozható lenne a rendszerbe az Eötvös működéséből hiányzó forrás, s a tárgyalások során Tata város és kistérségének a gimnáziumi oktatásra vonatkozó érdeke maximálisan érvényesíthető lenne.

Üdvözlettel: Tatai-Tóth András

Tata, 2008. április 16.

süti beállítások módosítása