Facebook

Linkek

Utolsó kommentek

Nagy tatai kocsmateszt

2009.08.24. 11:40

 
Figyelem! Az írás 2009-es, a teszt napjára vonatkozó infromációkat tartalmaz, melyek már elavultak lehetnek!

 

 

tétel: A nyarak elmaradhatatlan kelléke a fröccs.
bizonyítás: triviális.
def.: fröccs: Bor és szódavíz keveréséből alkotott ital.

 

Az első fröccsöt minden bizonnyal Jedlik Ányos készítette, ő spritzernek nevezte. A fröccs szó használatát Vörösmarty javasolta. A fröccs történetéről és típusairól bővebben itt olvashattok!

 


A kissé kaotikus, ám élményekben gazdag, és a zseniális jelzőt kiérdemlő egri kiruccanás során jó néhány kocsmát értékeltünk a fröccs-klíma-mosdó szempontrendszer szerint, saját házunk táján azonban még nem raktunk rendet. Nincs egy megbízható és hiteles nyilvántartás a tatai kocsmák helyzetéről. Ezen a tarthatatlan helyzeten akartam változtatni, amikor Jónás Zoli barátommal felkerekedtünk, és megvizsgáltunk néhány vendéglátóipari-egységet.
Az értékelésnél arra törekedtem, hogy az minél objektívebb legyen. Mindhárom kategóriában 5 pont a maximum, amit kezdetben meg is kap mindegyik kocsma. Fröccs kategóriában egy pont levonás jár, ha: nem elég hideg, nem elég szénsavas, rossz ízű, túl drága e nemes ital. A mosdónál levonás, ha: nincs kéztörlő vagy szappan, nem lehet bezárni, nincs megfelelően tisztán tartva. Talán a klíma pontozása a legszubjektívebb: a levonás mértéke a fülledtség, melegség mértékével egyenes arányban nő.
Bevezettem egy negyedik értékelési szempontot is, amely az adott hely szolgáltatásairól árul el némi információt. Egy-egy pont jár, ha szól valamilyen zene(ezt kiváltja a tv), ha kedves a kiszolgálás, ha van valamilyen játék a nyerőn kívül(darts, csocsó...), ha bőséges az italválaszték, illetve ha van valamilyen kaja, vagy rágcsálnivalóból nagyobb választék.
Az összes kategóriában adható fél pont, lehetőséget teremtve ezzel némi árnyalásra.
A pontokat a 12.-es ellenőrzömbe vezettem, melynek átlapozása bőséges nosztalgiázásra adott okot.
Az ital teszteléséhez kisfröccsöt (2 dl, 1:1 keverési arány) rendeltünk minden alkalommal. Nos, az alapszabályok tisztázása után nézzük a kocsmákat!
A tesztelendő egységek nagy részét előre kiválasztottam, a terepen ad hoc módon hozzávettünk még néhányat, így az alábbi helyeket látogattuk meg ebben a sorrendben:
Incognito,Diák,Renáta,Bojtár,Gondűző,Kulacs,KV,Bástya,Koktél,Est,Szörf,Andidi(Görény)
 


Incognito
Fröccs:3.5
Klíma:3.5
Mosdó:4
Szolgáltatás:5

 

Diák
Fröccs:3
Klíma:2.5
Mosdó:2.5
Szolgáltatás:1

 

Renáta
Fröccs:3
Klíma:3
Mosdó:2
Szolgáltatás:1

 

Bojtár
Fröccs:4
Klíma:2.5
Mosdó:4
Szolgáltatás:2

 

Gondűző
Fröccs:3.5
Klíma:2.5
Mosdó:1.5
Szolgáltatás:4

 

Kulacs
Fröccs:3.5
Klíma:2
Mosdó:2
Szolgáltatás:3

 

KV
Fröccs:3
Klíma:2.5
Mosdó:1
Szolgáltatás:4.5

 

Bástya
Fröccs:3
Klíma:3
Mosdó:3
Szolgáltatás:4

 

Koktél
Fröccs:3.5
Klíma:3
Mosdó:4
Szolgáltatás:4

 

Est
Fröccs:1
Klíma:3.5
Mosdó:4
Szolgáltatás:3.5

 

Szörf
Fröccs:3.5
Klíma:3
Mosdó:3.5
Szolgáltatás:3

 

Andidi(Görény)
Fröccs:3
Klíma:3.5
Mosdó:3.5
Szolgáltatás:5




A kocsmatesztelő est legfőbb tanulsága, hogy a tesztelt 12 tatai kocsmában nem lehet igazán jó (értsd: finom, hideg, szénsavas, olcsó) fröccsöt kapni. Van néhány hely, ahol egész jó, és van, ahol igazán pocsék.
Kénytelen vagyok kiemelni az Est Presszót, ahol kifejezetten silány italt kaptunk. Meleg, alig pezseg, drága (~230 Ft), és a bor sem a legjobb. Fröccs szempontból tehát egyértelműen kerülendő a hely. A nem túl megtisztelő "legrosszabb fröccs" címet tehát ők mondhatják magukénak.
Meg kell említeni a Bástyát, ahol meglepően kedvező (30 Ft) áron jutottunk hozzá az erős közepesre értékelt kisfröccsünkhöz. Ennek fényében a "leggazdaságosabb fröccs" minősítés e helyet illeti.
A "Györök utca kedvence" címet az Incognito és az Andidi (aka Görény) nyerte el, mely egységekben rendkívül kedves a kiszolgálás. Előbbiben kedvező áron mérik a rövideket is (a választék helyi viszonylatban bőségesnek mondható, és hát a jó öreg Kapitány...), utóbbiban a pizzák, tortillák, rántott finomságok érdemelnek nagy piros pontot. A mákos guba meg egy még nagyobbat.
A "legjobb fröccs" minősítést Zolival teljes egyetértésben a Bojtárnak adtam.
Pozitívum, hogy a Bástyán és a Kulacson kívül mindenhol van lehetőség kültéri fogyasztásra, ami nem elhanyagolható a forró nyári estéken.

Nos, ez tehát a tatai kocsmakalauz, én már nyugodtabban fogok aludni.



Ön szerint giorgio (Gyurka) mennyi sört érdemel ezért a posztért?
szerintünk: (5/5)
Eddigi eredmény: (2,8/5)


2 komment

Címkék: teszt tata kocsma

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorokutca26.blog.hu/api/trackback/id/tr651334439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toswuj 2009.08.24. 21:17:23

Kedves Giorgio! legközelebb ha kocsmatúrára mész, szerintem előtte dobj fel egy hirdetést, lettek volna jelentkezők bőven az tuti. :D:D:D

egy megjegyzés a Gondűzővel kapcsolatban:
egy pár évvel ezelőtt 180 kisfröccsöt szerettünk volna elfogyasztani, és szó nélkül kiszolgáltak:):D
szóval kisfröccs terén náluk nincs akadály:);)

giorgio (Gyurka) 2009.08.25. 09:03:24

Bizonyára lettek volna jelentkezők:) a helyzet az, hogy Zoli barátommal már jól összeszokott kocsmázók vagyunk, és itt kellett a fegyelem, mert nagyon kellett iparkodnunk, hogy az összes helyre odaérjünk. Nem egy kocsma volt, ahova épp záróra körül érkeztünk. Pl.: Diák, Szörf, Gondi
süti beállítások módosítása