Facebook

Linkek

Utolsó kommentek

Még mindig Eötvös

2008.03.29. 20:10

 

Hétvégére hazatérve egy újabb levél fogadott:

 

 
Tárgy: Fenntartói tájékoztatás az Eötvös József Gimnázium jövőjével kapcsolatban
Eötvös József Gimnáziumban tanuló diákok szülei részére
Tisztelt Szülők!
Az utóbbi években a Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának az egyre csökkenő állami finanszírozás mellett fokozatosan növekvő terhet jelent intézményeinek fenntartása, működtetése. 2007-ben működési hiányunk meghaladta az 1 milliárd forintot. Az állami feltételek romlása arra késztetnek minket, hogy jelentős átszervezéseken, összevonásokon, leépítéseken keresztül biztosítsuk intézményeink jövőjét.
A méltán országos hírű, nagy hagyományú tatai Eötvös József Gimnázium esetében 2007-ben hitelből 204 millió forinttal járult hozzá a megyei önkormányzat az iskola működtetéséhez az állami normatíván felül. Ezt a támogatást 2008-ban nem tudjuk biztosítani. Tavaly a magas kollégium-fenntartási költségek miatt, döntött a fenntartó a megyében egyedül itt futó Arany János Tehetséggondozó Program szüneteltetéséről. Saját erőből nem tudjuk újraindítani a programot. Az idei évben elfogadott költségvetésünk alapján 73 millió forintot tudunk a tavalyi 204 millió forint helyett biztosítani kiegészítő támogatásként.
Milyen következményekkel járna ez a költségvetés a Gimnázium esetében?
Tovább kellene szűkítenünk a két tannyelvű oktatást, a kollégiumot be kellene zárnunk, meg kellene szüntetnünk az Arany János Tehetséggondozó Programot. Csökkenteni kellene az induló osztályok létszámát. Az intézményt össze kellene vonnunk más megyei intézményekkel. Csökkenne a munkahelyek száma.
E lépések elkerülése érdekében a megyei önkormányzat felvette a kapcsolatot a gimnázium további működtetéséről a Szeged-Csanád Püspökséggel, mely komoly tapasztalatokkal rendelkezik az oktatási intézmények fenntartása terén, Hódmezővásárhelyen öt iskolát vett át az elmúlt évben. Biztosítékként a püspökség 1 milliárd forintos iskola fenntartási alapot hozott létre.
Az egykori piarista gimnázium egyházi fenntartású iskolaként stabilan tudna gazdálkodni. A kiegészítő egyházi normatívának köszönhetően (egyházi fenntartó esetén az állam az önkormányzat részt is biztosítja) elkerülheti az intézmény az összevonást, megmaradhat a két tannyelvű oktatás és a kollégium, tovább működhet az Arany János Tehetséggondozó Program, megmaradnának a munkahelyek. A Megyei Önkormányzat felkérte az iskolát, hogy szülőkből, tanárokból, diákokból álló küldöttséget állítson össze, akik megtekintenének egy, a püspökség által átvett intézményt, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzenek az ily módon megvalósult fenntartóváltásról.
A fenntartó váltás az itt tanuló és már felvett diákokat nem érinti, mivel ők nem egyházi intézménybe jelentkeztek. A változás a tanári kart sem érinti, ugyanazok a tanárok tanítanának a jövőben is.
Természetesen nem ez az egyetlen kiút a válságból. Mostanáig azonban sem a tantestület, sem az önkormányzat részéről nem érkezett más, kivitelezhető javaslat a megoldásra.
Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy az iskola egyházi működtetésével kapcsolatosan fenntartói döntés még nem született.
Mindezen ügyekben történő közvetlen tájékoztatásra is lehetőséget kívánok nyújtani, ezért meghívom Önöket a 2008. március 31-én 17 órakor kezdődő fenntartói tájékoztatóra, melyet az iskolában tartunk.
Tatabánya, 2008. március 27.

            dr. Völner Pál



Ön szerint Keke mennyi sört érdemel ezért a posztért?


11 komment

Címkék: tata eötvös

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorokutca26.blog.hu/api/trackback/id/tr72402417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehel 2008.03.29. 22:12:13

szoval ebbol lehet azert latni h nem azert akarjak katolikus iskolava alakitani mert nincs. itt nem a katolikus egyhazra kell haragudni nem is a polgarmesterre sem pedig a KEMO-ra. ha nincs penz akkor nincs penz, es a penz pedig felulrol jon. ilyen esetben pedig jo lenne ha vmi nagyokos a miniszteriumbol is lejonne ha mar elfoglalt oktatasi miniszterunk nem er ra. tovabb nem folytatom, hetfon pedig Hajra 5vos!!!

Lehel 2008.03.29. 23:17:13

ja es hozza kell tenni hogy a tanarok megmaradnanak azt mar most el kell felejteni...

Brian · http://hovirag.extra.hu 2008.03.30. 12:30:45

en is ugy gondolom, hogy hitelbol nem "szerencses" kozintezmenyt mukodtetni. szomoru, h ide jutottunk ...

HAJRA EOTVOS!!

szerkesztoseg: akkor varhato online percrol-percre tudositas hetfo delutan?

balazs 2008.03.30. 13:44:13

nincs pénz=nem hajlandóak áldozni erre
"A fenntartó váltás az itt tanuló és már felvett diákokat nem érinti, mivel ők nem egyházi intézménybe jelentkeztek. "
hát ez nagyon remélem, hogy így lesz

csak annyira fogja őket, hogy a tanárok tűnnek el...

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.30. 15:56:54

Lesz online túdósítás. Képek is lehet hogy kerülnek fel ment közben bár ez még nem biztos minden a technikától függ.

tamee 2008.03.30. 23:57:31

maradhatnak a tanárok.. valószínű.. ezt én sem tartom túl valószínűnek.. :S minek írnak bele ilyet, ha úgyis tudja mindenki, hogy nem igaz...

tüdő 2008.03.31. 00:38:28

hát ha a már odajárókat nem akarják "átkatolizálni" akkor nem olyan durva a dolog, csak kár a megye legjobb sulijáért!a tanárokat ezek után nem nagyon fogják elküldeni, de nyílván jó páran lelépnek majd maguktól is.

Klára 2008.04.02. 01:56:55

Tisztelt TSZT! Ma megnéztem a Tatai Televízió híradóját, ahol az Eötvös Gimnáziummal és a szülői értekezlettel kapcsolatban tudósítottak. Most megtapasztalhattuk, hogy a város és a megye vezetője, valamint a megyéspüspök mit is gondol rólunk: szülőkről, diákokról, ill. Eötvöst féltőkről. Nagyképű és a Kádár-érát idéző szövegükből megállapítható volt, hogy mi, szülők, akik nem akarjuk katolikus gimnáziummá tenni az Eötvöst, kicsit korlátoltak és ostobák vagyunk: nem nagyon tudjuk megkülönböztetni az egyházat, hitéletet stb. – mondja a megyéspüsök (érdekes arcjátékkal); kicsit antiklerikálisok vagyunk – enyhén dorgáló hangnemben jelenti ki a megye vezetője, Völner Pál; majd a város polgármestere egyszerűen pikírten megjegyzi interjújában, hogy a hangos kisebbség „magával húzza” a csöndes többséget, amely azért nem biztos, hogy nem akarja az Eötvöst katolikusnak látni. Számomra ez csak arról szólt, hogy a fideszesek egyvalamit megtanultak: a Kádár-korszak szövegeit hogyan kell leképezni napjainkban: ma nem a Kommunista Párt ellensége veszélyes, hanem az egyházé! Észre kéne venni: mi nem azért vagyunk a változtatások ellen, mert kényelmesebb nekünk (kedves megjegyzés a polgármestertől), hanem azért, mert nem szolgálja gyermekeink sem mostani, sem jövőbeni érdekeit. A változtatás – részünkről – így nem támogatható. Lehet, hogy tanulatlanok, vagy alacsony iskolázottságúak (?) vagyunk, de felnőttek, s el tudjuk (képesek vagyunk) eldönteni, mi szolgálja gyermekeink érdekeit, nem beszélve Tata Város érdekeiről! Azt hittem, hogy ezalatt a 20 év alatt felnőtté váltunk, és politikusaink nem kételkednek benne, de a mai interjúkból nem ez derült ki: szerintük lehet minket irányítani, lyukat beszélni a hasunkba stb. Végülis az interjúkból egyértelműen kiderült: a szándék mellett már a megállapodás is megszületett, s az elmondottakból azt szűrhettem le: a választott vezetőinket nem nagyon érdekli közös, egyhangú, egyértelműen és érthetően kifejtett akaratunk! Sok sikert a megye, a város vezetőségének! Egy baj van, az Eötvös Gimnázium szép lassan kiürűl majd, mint a komáromi Szent Imre Általános Iskola, de ez talán nem is baj, ugye?! Már sokan suttogják: ez az egész csak az ingatlanokról szól: végülis a város legértékesebb területe…. Klára Egy szülő

Orsi 2008.04.02. 21:33:52

Sziasztok!
Nem tud valaki valamit a gyűlésen készült képekről? Hol lehet őket megnézni?

TG 2008.04.03. 21:41:46

ALÁÍRÁSGYŰJTÉS AZ 5vös megmentésétre! Te is csatlakozz! Szólj ismerősődnek, barátodnak! 2 féle ív van: 18 alattiak és felettiek részére!!
www.eotvos-tata.sulinet.hu/hirek/fenntartovaltas.htm#06
CSATLAKOZZ!

gyg · http://www.eotvos-tata.com 2008.04.07. 22:02:00

Hello,
ma elindult az eotvos-tata.com interaktív oldal, ami a fő internetes médiuma kíván lenni a tervezett fenntartóváltás körül kialakult vitának, állást foglalva amellet, hogy az Eötvösnek meg kell maradnia világnézetileg semleges, önkormányzati gimnáziumnak.
Látogassátok meg és regisztráljatok, legyetek aktívak az oldalon!

www.eotvos-tata.com

Üdv,
Györkös Gábor
süti beállítások módosítása