Facebook

Linkek

Utolsó kommentek

Quo vadis, Újbuda?

2009.05.21. 15:03

 

Mint a bevezető bejegyzésemben is írtam, azzal a szándékkal csatlakoztam e remek blog szerkesztőgárdájához, hogy hétről-hétre ajánljak egy könyvet vagy filmet a kedves Olvasóknak. Nem terveztem, hogy akár csak egy poszt erejéig is eltérjek e témakörtől, de tegnap olyan megdöbbentő híreket hallottam a rádióban (könnyen elképzelhető, hogy a nálam felkészültebb olvasók számára ez nem újdonság), amely feldühített, és nem mehetek el mellette szó nélkül. A blog -amennyiben jók az emlékeim- csak egyszer foglalkozott közügyekkel (a tatai gimnázium fenntartója körül kialakult mizéria), de lássuk be: annak is volt sikere, sőt.(Persze ez főként a professzionális percről-percre tudósításnak volt köszönhető). A Sáfrány utca lakóit a téma azonban csak közvetve érintette, ellentétben a mostanival. E hosszúra sikeredett bevezető után ideje a lényegre térnem.

Több más kerülethez hasonlóan, a 11.ben sem lehet ezentúl este 10 után alkoholt vásárolni, sőt a kocsmáknak,bároknak be is kell zárniuk. Naponta hallhattunk(és hallhatunk ma is) a hírekben az egész országot és minden iparágat érintő tömeges elbocsátásokról, melynek következtében a munkanélküliségi ráta az egekben jár. Gondolatmenetem fonalát egy pillanatra engedjük el.

Kenyeret és cirkuszt a népnek! Valljuk be: ez nem új keletű gondolat. A történelem azt igazolta, hogy ha már ezeket az alapvető dolgokat is megvonjuk a plebstől, akkor bizony baj lesz. Mégis, mit látunk most?

Vegyük föl most gondolatmenetem fonalát! A kenyeret már elvették! Hogy ki vagy kik? Ezen a ponton lehetne könnyen ingoványos talajra tévedni (de politizálni se kedvem, se erőm nincs, és különben sem férne e blog keretei közé), de nem fogok. Mondjuk azt nemes egyszerűséggel, hogy a Gazdaság, "aki nem fog megbocsátani nekünk". Most -úgy tűnik- a cirkuszt is elveszik. Az érintett kerületben található a Műegyetem összes, és az ELTE illetve a Corvinus néhány épülete. Ez több tízezer egyetemistát jelent. De ha más bontásban nézzük: több tízezer 18-30 év közötti fiatal él e nem kicsi területen. Az ő helyzetüket (szórakozási lehetőségüket) gyakorlatilag ellehetetlenítik. Nem ülhetek be egy kocsmába a haverommal egy sörre 10 után? Nem ünnepelhetem a születésnapomat a Café Zaccban, ami 2ig nyitva volt minden nap? Nem ugorhat le az ember néhány doboz sörért a Schönherz koliból a 30 méterre lévő (a koleszosok által csak Ukránnak hívott) éjjelnappaliba az éjszaka közepén, amikor kiderül, hogy az egész szinten nincs már egy korty sör sem? A válasz ezekre a kérdésekre: nem.

Mi a megoldás? Egy zsidó kisfiú egy hitelkeret nélküli American Express platinakártyával? Nem biztos.

Nincs ez így jól. Valami nincs rendjén.



Ön szerint giorgio (Gyurka) mennyi sört érdemel ezért a posztért?
szerintünk: (5/5)
Eddigi eredmény: (4,9/5)


5 komment

Címkék: budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorokutca26.blog.hu/api/trackback/id/tr901135557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2009.05.21. 17:15:28

Sajnálatos hír ez nekünk, azonban a teljesség kedvéért úgy tudom számtalan újbudai lakó panaszkodott a kerületben a hétköznap randalírozó fiatalokra, akik nem hagyják őket pihenni, számtalan közterületi dolgot (padok, táblák) megrongáltak stb. Hétvégenként a BME-ELTE campus környéke úgy néz ki mintha a mad maxben lennénk, tele van törött üvegekkel miegymással. A zp-t is régóta csesztetik mert túl hangos a zene stb. Lehetne vitatkozni azon, hogy nem mindenki randalírozik aki iszik és ezzel kvázi az ártatlanokat büntetik. A megoldás igazából nem az alkohol tiltása lenne, hanem a randalírozás tiltása és ennek betartatása, ami igencsak lehetetlennek tűnik...

LeHeL 2009.05.21. 23:02:43

1. meg kellene valahogy csinalni h ne csak regesek irhassanak ide.
2. eleg szar a helyzet, de a szorakozohelyeken sem lehet inni? ezt nem tudtam , mert pl a rioban tuti lehet.
3. akinek nem tetszik h kb egy campus kozepen lakik, az koltozzon el. lehet hogy nem kell majd vagyonadot fizetnie sem.

giorgio (Gyurka) 2009.05.22. 00:44:53

Köszönöm a hozzászólásokat! Én is csalódottan láttam, hogy megváltozott a kommentelőkkel kapcsolatos policy-ja az inda.hu-nak, ez nem rajtunk múlik/múlott.
Az I. ill II. kategóriás vendéglátóipari egységek és a szabadtéri szórakozóhelyek felmentést élveznek eme szabály alól. (gyk: Rió és ZP. (A ZP, bár nem érinti, aláírta a petíciót, melyet az érintett kocsmák kezdeméyeztek))
Keke: bár személyesen már elmondtam a véleményem, a főszerkesztői utasítás kötelez...;) Elhiszem, és biztosan igaz, hogy néhány tízezer aláírása összegyűlt, mellyel azt követelik, hogy tiltsák be az éjszakai alkohol árusítást. De: Véleményem szerint, azzal, hogy betiltják a kocsmázás intézményét, a fiatalok az előre megvásárolt italt -egy még be nem kamerázott- közterületen fogják elfogyasztani. A döntéshozók pedig pontosan az ellentétes hatást fogják elérni. (közterületen randalírozás) A ZP az utóbbi időben (években(?)) nagy hangsúlyt fektet arra, hogy környezetét tisztán tartsa(gondolok itt elsősorban a Goldmann térre, és a campusra). E szigorítás azonban eme szórakozóhelyet éppen nem érinti. Véleményem szerint ezzel a határozattal valami hasonlót fogunk elérni mint a New York-i egyezménnyel. (Azt is elhibázott lépésnek tartom. Betiltottuk a bordélyházakat, a lányokat utcára küldtük, mondván lesz türelmi zóna. Van? (Gyakorlatilag) Nincs. Megelevenedik előttem padokkal sűrűn ellátott, térkövezett, csatornázott tér képe, ahol szabad az (akár mértéktelen) ivászat, melyet hajnalban ellepnek a közterület fenntartók, és nagynyomásúval megtisztítanak. Lesz ilyen? Nem.)

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2009.05.23. 21:44:39

1: az utóbbi időkben magyar portálokon megnövekedtek a gyalázkodásokat, sértő, uszító, sehova se vezető, parttalan, egymást pocskondiázó tartalmú kommentek. Szerencsére a györök utca eddig ezekből kimaradt, (bár itt is volt aki próbálkozott a hangulatkeltéssel és provokálással, de hála istennek ezt az olvasóközönség nem vette fel és nem is foglalkozott vele), de az INDA a blog üzemeltetője úgy döntött szigorít a kommentezési lehetőségeken és csak regisztrált felhasználok írhatnak. Ez ellen egyelőre mi semmit sem tudunk tenni.

2: természetesen nem értek egyet a rendelettel, sőt. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy azokban a kerületekben ahol eddig bevezették az intézkedéseket jelentős mértékben csökkentek a randalírozások. Ezt természetesen lehet azzal magyarázni, hogy átmentek olyan kerületekbe ahol még lehet/lehetett alkoholt vásárolni. Azonban mi lesz akkor ha az ilyen kerültek elfogynak?
Lehellel is egyetértek, hogy aki a belvárosban kíván lakni annak tudomásul kell vennie hogy ott zajlik az élet. ha nem tetszik ki lehet költözni az erdőbe vagy egy csendes faluba. Igaz, hogy lehet hogy ott nincs posta, éjjelnappali és naponta csak három busz megy arra, de hát pont emiatt csöndes. valamit valamiért. És még egyszer mondom nem értek egyet a rendelettel, csak úgy mint az alkohol, a dohány és egyéb dolgok tiltásával sem.

mynameisbalazs 2009.05.24. 23:14:17

gyerekek szopás van... nincs mese, otthon kell nagyobb raktárkészletet illetve vésztartalákokat felhalmozni

süti beállítások módosítása