Facebook

Linkek

Utolsó kommentek

"Taníts meg élni!"

2009.10.12. 17:37

 

 

Azt hiszem kijelenthetem, hogy a szerkesztőség tagjait, illetve a törzsolvasókat nem kell erre tanítani. Nos, ha erre nem is, azért tanulságos lehet megismerni egy görög életművész "életét és viselt dolgait". Nem túl rég akadt a kezembe Nikosz Kazantszakisz nagy sikerű regénye, melynek címe: Zorbász, a görög.
A történet szerint egy harmincas éveinek közepén járó író (aki a könyvben végig személytelen marad (Zorbász egyszerűen főnöknek, uramnak szólítja)) éppen Krétára készül megnyitni egy régi, elhagyatott bányát, a tengeren azonban hatalmas vihar dúl, így hősünk egy olyan helyen várakozik, ahol feltehetően e blog olvasói is várakoznának: egy kocsmában. Iszogatás közben elbambul, és kitekint egy ablakon...
A zuhogó esőben egy idősödő szoknyapecér siet a kocsma felé; mielőtt belépne, az ablakon keresztül vet egy pillantást a bent ülőkre... Így fonódik össze két teljesen különböző mentalitású ember élete, Zorbász ugyanis meggyőzi az írót, hogy hadd tartson vele, majd főz rá, és játszik neki a gitárján, no és a bányászathoz is konyít. A fiatalember rááll a dologra, hiszen éppen eléggé depresszív (többek között barátja hadba vonulása miatt), talán ez az idegen majd kimozdítja élete megszokott menetéből, és amúgy is jól jönne egy szaki a bánya körül. Mire a vihar lecsillapodik már szinte barátok, és együtt tartanak Kréta partjai felé.
1-2 évet töltenek együtt, megismerik a helyi kis falut, és teszik amihez értenek: dolgoznak (mert első a munka! Zorbász a bányában, az író pedig egy régi restanciáját igyekszik letudni), eszenek, isznak, és persze a fehérnépet kerülgetik. Zorbász életének sok kis apró történetét megismerjük, melyekből megtudhatjuk, hogyan harcolt a hazájáért, hogyan végzett mindig más-más munkát, megismerjük nőügyeit, és egyszerű, de mégis józan, észszerű logikáját. Betekintést nyerünk továbbá a kis közösség barbár és régimódi gondolkodásmódjába, a perverz és gyilkos szerzetesek történeteibe (akiket egyébként Zorbász megleckéztet).
A fiatalembernek sikerül valamennyire felvennie az öreg ritmusát, megtanul táncolni, és a világra másképp tekinteni.
Időközben elfogy a pénzük, a bánya nem megy túl jól, és Zorbász egy jelentősebb összeget elherdál az író pénzéből egy fiatal lányra. Végül mindent feltesznek egy lapra, amivel nagyot kaszálhatnak, de nincstelenekké is válhatnak...


A filmváltozatról: Nyert 3 Oscart, Zorbászt Anthony Quinn alakítja. Az író kapott nevet: Basil. Körülbelül 20 percet néztem meg belőle, keresve a lényegesebb jeleneteket, és bizony itt-ott jelentősebb eltéréseket tapasztalhatunk, mégis azt gondolom, elfogadható adaptáció készült a műből. A film és a könyv végkifejlete teljesen eltérő hangulatú. Én inkább a könyvet ajánlom, de a filmnek is bátran álljatok neki!
 



Ön szerint giorgio (Gyurka) mennyi sört érdemel ezért a posztért?
szerintünk: (5/5)
Eddigi eredmény: (0/5)


Szólj hozzá!

Címkék: kpluszf

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorokutca26.blog.hu/api/trackback/id/tr241445516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása