Facebook

Linkek

Utolsó kommentek

Borul a bili

2009.09.09. 19:42

 

 

Azt hiszem időnként mindannyian elveszítjük fejünket, és olyan dolgokat mondunk, cselekszünk, amiket aztán később megbánunk. Nos, a Michael Douglas által alakított William "D-Fens" Fosterrel mindenesetre ez történik annyi különbséggel, hogy ő nem bán meg semmit. A Joel Schumacher által rendezett film címe: Falling Down (Összeomlás).
William volt felesége háza felé tart kocsijával, hogy a kislányának ajándékot vigyen, amikor egy hatalmas dugóba kerül, ahol aztán kiborul. Otthagyja kocsiját, és gyalog indul útjára. Ekkor kezdődik ámokfutása, melynek során egyre menthetetlenebb helyzetbe kerül, ahonnan már nincs visszaút. Emberünk alapvetően nem lenne agresszív, de folyton megtalálja a baj. Kezdetben egy vietnami boltossal akad némi konfliktusa, tőle szerzi első fegyverét: egy baseballütőt, majd útja során aktuális ellenfele fegyverét elnyerve, az alábbi arzenállal lesz felvértezve: kés, pisztoly, gépfegyver, aknavető.
Foster nem hajlandó elfogadni a mocskot maga körül, és sajátos igazságszolgáltatásba kezd. Ebből a szempontból a nagy klasszikusra, a Taxisofőrre emlékeztet, ahol de Niro jár hasonló cipőben. Nem hajlandó elfogadni, hogy a gyorsétteremben 10:31-kor már nem adnak neki reggelit, csak ebédet, és az sem úgy néz ki, ahogy a képen. Idegesíti, hogy a város közepén egy hatalmas tűzfallal elkerített golfpálya van néhány milliomosnak fenntartva, ahelyett, hogy park vagy állatkert lenne. Zavarja a sok bevándorló, akik még a nyelvét sem beszélik, és így tovább. Lehetne még folytatni, mert Fosternek most lesz elege mindabból a sok hazugságból, amivel éveken át áltatták. Útja során 8-10 konfliktusba keveredik, melyek feloldása a film vége felé közeledve egyre brutálisabb.
Meg kell említenem, hogy sok kritikában olvashatjuk, hogy Douglas egy teljesen hétköznapi embert alakít (még a plakáton is ez szerepel), ezzel azonban csak részben lehet egyetérteni, hiszen megismerjük múltját: agresszív volt családjával, anyjával pedig túlságosan is szoros a kapcsolata...

Aki még nem látta, annak azt hiszem, mindenképp érdemes pótolnia!



Ön szerint giorgio (Gyurka) mennyi sört érdemel ezért a posztért?
szerintünk: (5/5)
Eddigi eredmény: (3,3/5)


4 komment

Címkék: kpluszf

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorokutca26.blog.hu/api/trackback/id/tr111371663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csecskó 2009.09.12. 11:56:52

Én is csak ajánlani tudom a filmet, nagyon jó! Meghökkentő,mert egy olyan eseményt látunk,ami a való életben is bármikor megtörténhet, akár velünk is vagy a szemünk láttára!

LeHeL 2009.09.16. 23:12:33

fasza tarsadalomkritika....

moksa 2009.09.20. 10:22:42

A film jó, de hálivúdisan túlspilázott. Nem spoilerkedek, de a vége tipikusan Joel Schumacher hibána esik. A sztori alapján kár, hogy egy mainstream filmet csináltak belőle, de ugye a pénz beszél...szóval ha egy bizonyos Tim Burton kezébe kerül a forgatókönyv, hozzám közelebb álló lett volna a film. A társadalomkritikáról meg annyit,hogy ha a számba rágják az igazságtalanságokat, nem pedig árnyalják és a képi világgal éreztetik (mint a zseniális Taxisofőrben), akkor elégedettebb vagyok. De tán ennyi a különbség egy Joel Schumacher és Scorsese között.

moksa 2009.09.20. 10:23:53

@moksa: elégedettebb=elégedetlenebb. bocs.
süti beállítások módosítása