Facebook

Linkek

Utolsó kommentek

Egy nyughatatlan zseni: Robert Capa

2009.08.28. 12:49

 
 "It's not enough to have talent, you also have to be Hungarian." (Robert Capa)


Szeretném minden kedves Olvasó figyelmébe ajánlani a Ludwig Múzuem jelenlegi időszaki kiállítását, a Robert Capa életművének remekeit felvonultató tárlatot. A jegy megváltásával egy másik fotókiállítás képeit is megcsodálhatjuk, minden nap délután 1-kor pedig ingyenes tárlatvezetés van, ahol sok érdekes dolgot megtudhatunk Capáról és a képeiről.
Ahogy a róla szóló kisfilmben is mondják: Robert Capa 1934-ben 22 évesen született Párizsban.

A milicista halála. Capa leghíresebb, és legvitatottabb képe

Friedmann Endre Ernő néven látta meg a napvilágot, az országot érettségi után hagyta el politikai okokból. Berlinbe utazott, ám Hitler hatalomra jutása után innen is tovább kellett állnia. Ekkor Párizsba ment, ahol azonban nem tudott munkát szerezni. Saját tehetségével már tisztában volt, sehogy sem akarták azonban szerződtetni. Megalkotta hát Capa -egy ismert, siekres, titokzatos amerikai fotós- karakterét; képeit az ő nevében adta közre. Az ötlet bevált, s bár a turpisságra hamar fény derült, ekkorra már elismerték képességeit, és elkezdődött sikeres és igen termékeny karriere.
1954-es (Indokínában bekövetkezett) haláláig az összes jelentősebb háborúban részt vett, szinte kivétel nélkül az első sorokban. Közeli barátja volt többek között Hemingway, Picasso, Steinbeck, Shaw.
"If your pictures aren't good enough, you aren't close enough." Sokszor hangoztatta ezt

A D-Napon az első egységekkel szállt partra. "I am a gambler. I decided to go in with Company E in the first wave."

az álláspontot, s talán halálához is ez vezetett: a front felé vonuló alakulatról akart megfelelő képet készíteni, amikor letért az útról, és aknára lépett.
Képei bejárták a világsajtót, ő pedig nem nyugodhatott: sokszor ajánlottak neki civil munkát, a nőknél is nagy sikere volt (két évig tartó viszonyt folytatott Ingrid Bergmannel), Capa azonban csak a szenvedélyének élt.
Életútja és képei egyaránt lenyűgözőek, kár kihagyni ezt a lehetőséget!

"A nagy emberek meteorok: felemésztik önmagukat, hogy fénnyel árasszák el a világot." (Napoleon)



Ön szerint giorgio (Gyurka) mennyi sört érdemel ezért a posztért?
szerintünk: (5/5)
Eddigi eredmény: (5/5)


Szólj hozzá!

Címkék: budapest robert capa ludwig

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorokutca26.blog.hu/api/trackback/id/tr841344009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása