Facebook

Linkek

Utolsó kommentek

Kicsi és puha

2009.09.17. 20:28

 

Nem, ez nem a Microsftról fog szólni.

 

John Steinbeck, meghatározó amerikai író, akit 1962-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntettek ki. Több nagysikerű regényt, novellát és színdarabot írt. Édentől keletre című művéből film is készült azonos címmel, melynek főszerepében a fiatalon elhunyt örök lázadót: James Deant láthatjuk. Steinbeck talán leghíresebb műve egy korai kisregénye: az Of mice and men (Egerek és emberek), mely rögtön meg is hozta számára a sikert.

E mű igazán rövidke, cirka 100 oldal, mégis nagyszerű és örök értékű. A történet két munkásról szól, akik farmról farmra vándorolva tengetik életüket, miközben aprólékosan szövik álmukat: egyszer majd saját tanyájuk lesz, és a "föld zsírjából" fognak élni. A terv szerint összekuporgatnak egy kis pénzt, és megvesznek egy kedvező áron eladó farmot. Miért vándorolnak? Mert egyikük, a behemót, bivalyerős, értelmi fogyatékos Lennie folyton bajba keveredik, és George-nak, a kis, ravasz társának kell őt kihúzni a csávából. Lennie ellenállhatatlan vágyat érez a szép -és legfőképp puha- dolgok simogatása iránt. Hatalmas kezével, durva hirtelenségével azonban e simogatások gyilkos mozdulatokká válnak. A regény elején George elkoboz Lennie-től egy döglött egeret, amit simogatás céljából már jó ideje a zsebében hordozott.
Ez a mostani farm talán beválik. Talán nem keveredik e hatalmas csecsemő valami slamasztikába. És valóban, a dolgok kezdenek jóra fordulni: a dédelgetett álom soha nem remélt közelségbe kerül.
Adódik azonban egy kis bökkenő: a csábos, kicicomázott, simogatnivalóan göndör hajú nő, a főnök fiának felesége. Cherchez la femme, ugye.
Az álmok szertefoszlanak, és George-nak kemény döntést kell hoznia...


Remélem mindenki látta a Forest Gump című mesterművet?! Nos, akkor gondolom beugrik a háborúban nyomorékká lett Dan hadnagy karaktere. Az őt alakító színész a főszereplője a sikeres CSI:NY című sorozatnak is. Talán már tudjátok, hogy Gary Sinise-ről beszélek. Egy nap Gary Sinise gondolt egy nagyot, és megfilmesítette Steinbeck művét. Biztos, ami biztos, saját magára osztotta George szerepét, az együgyű Lennie bőrébe pedig John Malkovich-ot bújtatta. Malkovich remek színész, nagyon kedvelem, és ezt a szerepet mintha rá szabták volna. Általában azon az állásponton szoktam lenni, hogy egy regény adaptációja nagyon keveset tud visszaadni a műből, ez alkalommal azonban meg voltam elégedve. Sinise ragyogó munkát végzett rendezőként és színészként egyaránt.

Abszolut ajánlott a könyv és a film egyaránt.



Ön szerint giorgio (Gyurka) mennyi sört érdemel ezért a posztért?
szerintünk: (5/5)
Eddigi eredmény: (5/5)


Szólj hozzá!

Címkék: kpluszf

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorokutca26.blog.hu/api/trackback/id/tr461389248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása