Facebook

Linkek

Utolsó kommentek

Fenntartó-váltási problémák az Eötvös Gimnáziumban

2008.03.20. 21:22

 
Hazatérve a székesfővárosból aggasztó hírek fogadtak szeretett szülővárosomban Tatán. További fejlemények jutottak tudomásomra az Eötvös József Gimnázium tervezett fenntartóváltásával kapcsolatban. A blog olvasói élénk érdeklődést mutattak és mutatnak, és egységesen kiállnak a jelenlegi iskola mellett, ezért a blog szerkesztősége úgy döntött, hogy ezen a fórumon is aktívan fogunk a témával foglalkozni. Elösször is lássuk a tényeket; a március 20. 24órában jelent meg Palásti Péter alábbi cikke:

 
Egyházi iskola lehet az Eötvös
Tata Pénzhiány és politika áll az Eötvös József Gimnázium katolikus iskolává alakításának a szándéka mögött a tantestület egyik tagjának véleménye szerint, aki nyíltan megvallotta, hogy ő maga is hívő katolikus. A pénzhiány egyértelmű, a másik nem, de nem is zárható ki.

Tény, hogy a kedd délutáni értekezlet óta nem titok többé a megyei vezetők azon szándéka, miszerint a város tulajdonában lévő ingatlan gimnáziumként történő jövőbeni működtetését át kívánják adni a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, bár azt egyelőre nem tudni, hogy a Tatától távol eső püspökség milyen formában oldaná meg a feladatokat, amelyeket a megye már nem kíván. Nem a testület döntött így, hiszen a képviselők még csak nem is tárgyaltak eddig a lehetőségről. Talán azt sem tudják, hogy az elnök, és Tata polgármestere, Michl József korábban már felajánlották az intézmény egyházi működtetését a győri püspöknek is, de ő nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. Ezt maga dr. Pápai Lajos erősítette meg lapunknak, s elmondta azt is, hogy még nincs kialakított álláspontja a megyei vezetők új elképzeléséről, hiszen az mégis csak az általa irányított egyházmegye területét érinti. Tudni lehet viszont - ezt Völner Pál említette a tantestület előtt -, hogy az Eötvös gimnáziumot nem akarják összevonni más középiskolával, de a többi városban számíthatnak ilyesmire a hasonló típusú intézmények. Minderre a pénzhiány kényszeríti a döntéselőkészítőket, akik elgondolásuk végrehajtását most kezdik el megbeszélni az érintettekkel. A gimnázium tanáraival ültek le először, s hamarosan a szülőkkel folytatják. Volt olyan vélemény a keddi fórumon, hogy a város és a környékbeli falvak lakóival is tárgyalni kellene erről, hiszen őket ugyancsak vastagon érinti a változtatás szándéka. A keddi találkozón Völner Pál kijelentette, hogy hajlandó más megoldáson is gondolkodni, de csak az állami, az önkormányzati vagy az egyházi intézményfenntartást tartja reálisnak, az alapítványit nem, mert az rizikós. Ezzel a tanárok is egyetértettek, de azt fájlalva jegyezték meg Völner Pálnak, hogy ötletéről hamarabb tárgyalt a szegediekkel, mint a tatai képviselő- testülettel. Azon pedig kifejezetten megdöbbentek, hogy a megyei közgyűlés elnöke azt szeretné, ha már a következő tanévtől katolikus iskolaként működne az évtizedek óta egyetlen felekezethez sem tartozó Eötvös József Gimnázium. 
Az időnként izzó hangulatúvá váló tanácskozáson kiderült: nincs semmilyen garancia arra, hogy az új működtetőnek is kell a régi tantestület, pedig - ezzel az elnök is egyetértett - egy iskola értékét nem a fenntartó, hanem a tanárai jelentik. Nekik viszont - egyikük ki is mondta -, tudomásul kell venniük, hogy a mindenkori fenntartónak van iskolája, s nem az iskolának fenntartója. A kedélyek akkor borzolódtak fel igazán, amikor a pedagógusként jelenlévő önkormányzati képviselő bejelentette, hogy a tatai testület tagjai semmit sem tudnak a megyei kezdeményezésről, a gimnázium egyházi iskolává alakításának szándékáról még bizottsági ülésen sem volt szó. (Eddig.)

Palásti Péter
 
 

Hazaérve öcsém, aki jelenleg is a gimnázium tanulója az alábbi levéllel várt:

 
Tata, 2008. március 20.
 
Tisztelt Szülők!
 
Iskolánk, a tatai Eötvös József Gimnázium fenntartója, Komárom-Esztergom megye közgyűlésének elnöke az elmúlt napokban a sajtón keresztül a széles nyilvánosságot tájékoztatta arról a tervről, hogy a katolikus egyház fenntartásába kívánják adni az intézményt. Dr. Völner Pál elnök úr a tantestülettel már megvitatta javaslatát, és elfogadta az iskolaszék meghívását, kész találkozni a szülőkkel.
Ezúton meghívjuk Önöket a
2008. március 31.-én hétfőn 17 órakor
Kezdődő fórumra a gimnáziumba. A megyei közgyűlés elnöke mellett elfogadta meghívásunkat Michl József, Tata polgármestere. Ez alakalommal feltehetik kérdéseiket, elmondhatják véleményüket.
Az Önök jobb tájékoztatása érdekében mellékeljük a tantestület állásfoglalását, az iskola honlapján (www.eotvos-tata.sulinet.hu) rövid összefoglalót olvashatnak a megyei elnökkel folytatott beszélgetésről.
Fontos tudniuk, hogy a kérdés döntés-előkészítő szakaszban van, az illetékes testületek még nem foglalkoztak a témával. A szülői véleményük jelentős mértékben befolyásolhatják az iskola jövőjét alapvetően meghatározó fenntartói döntést.
Kérjük, jöjjenek és mondják el véleményüket, javaslatukat.
Várjuk Önöket az Eötvös József Gimnázium összevont szülői értekezletén.
 
Üdvözlettel
 
Száraz Sándor szülő sk.                                                                           Katona Márta sk.
az Iskolaszék elnöke                                                                                      igazgató

 

A tantestület állásfoglalása:

Tiltakozás
A tatai Eötvös József Gimnázium katolikus tanintézetté válása ellen
 
2008. március 18-án dr. Völner Pál, a Komarom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke tantestületi értekezletünkön megerősítette, hogy katolikus gimnáziummá akarják átalakítani munkahelyünket, az Eötvös József Gimnáziumot, amely egyetlen önkormányzati gimnáziumként 800 diákot oktat és nevel Tatán. Nem tudjuk elfogadni az állami feltételek elkerülhetetlen romlására hivatkozó önfelmentést az intézményfenntartó feladatok aktív, méltó vállalása helyett. Önmagában azt sem tudjuk elfogadni a jövő kilátásaként és egyfelé vigaszkent, hogy ,,így majd jobb lesz".
A katolikus gimnázium létesítése - az egyre bővülő református gimnázium mellett - azzal járna: Tata varosának és vonzáskörzetének lakóit megfosztják attól, hogy a gyermekeket felekezeti érdekektől független, helyi önkormányzati gimnáziumban taníttassak. Tiltakozunk a választási lehetőségek egyoldali korlátozása ellen.
Nem tartjuk helyesnek, hogy névadónk, Eötvös József, a kötelező népoktatást bevezető egykori miniszter elveivel, szellemével ellentétben egy zártabb, újabb egyházi jellegű iskolát formáljanak a mindenki előtt nyitott gimnáziumunkból. Elődeinknek és tantestületünknek oroszlánrésze van abban, hogy kialakult az iskola jelenlegi arculata, melyet országosan is kimagasló eredmények jellemeznek. Kivívott értékeink egy hivatali tollvonással nem lehetnek másokéi. Ezeket szeretnénk megőrizve továbbfejleszteni a jövő érdekében.
Tantestületünk tagjai közalkalmazottak, ennek a szónak nemes és teljes jelentésében. A köz alkalmazottai vagyunk mind a hatvanöten. Miert kellene most besorolásunk ellenére lemondani erről a státuszunkról és a hozzá kapcsolódó szerzett jogainkról, kiépült erdekvédelmünkről egy szigoruan az egyházi felepitménybe tagozodó és ahhoz igazodó szolgálat miatt?
Nem fogadjuk el, hogy ellenkező esetben kedvezőtlen jövőképpel riogassanak bennünket, miközben így is éppen eléggé mostohák a munkakörülményeink. A megfélemlítő, közvetlen vagy közvetett kényszerintézkedések hatására sem fogadjuk el az egyik pillanatról a másikra előrángatott, intézményfenntartó-váltó elképzelést.
Helytelennek tartjuk a tervezett intézkedés módszerét is, amely váratlan helyzet elé állítja a szülőket, diákokat, pedagógusokat. Nemrég, a pályaválasztási heten az iskolánkba készülő diákokat még arról tájékoztattuk, milyen lehetőségek nyílnak előttük az Eötvös-gimnáziumban a 2008/2009-es tanévtől. Most pedig - nem sokkal a beiratkozás előtt - arról értesülnek, hogy egészen más jellegű, szándékaikkal esetleg teljesen ellentétes intézménybe kerülhetnek.
Célunk a továbbfejlődés a gimnázium arculatának megfelelően. A tatai Eötvös nevével összeforrott jó hírnév és országos elismertség vonzásában, a bizonyítottan kiépült alapokon szeretnénk dolgozni tovább - még inkább versenyképes tudást nyújtva diákjainknak. Ehhez képest egészen más következményekkel járhat az elkezdett, kapkodó, rosszul előkészített szervezeti és profilváltás, az eddigi pedagógus nemzedékek munkájának szétzilálása.
Nem az örökös pénzhiányra való hivatkozást, nem visszafejlesztést, hanem - felelős pedagógusokként és választópolgárokként - sokkal inkább együttműködő részvételt igénylünk iskolánk fenntartójától, a megyei önkormányzat vezetésétől, hogy a tatai Eötvös-gimnázium is realizálhassa a pályázati és egyéb lehetőségeket a magasabb szintű, korszerű oktatás-nevelés érdekében; elvárjuk továbbá, tegye lehetővé, hogy a Tatán és környékén élő iskolahasználók jó színvonalon működő és világnézetileg el nem kötelezett tanintézetet is választhassanak.
Tata, 2008. március 20.
Eötvös József Gimnázium tantestülete Közalkalmazotti Tanács Szakszervezeti Bizottság

 

Palásti Péter jegyzete a március 20.-ai 24órában:

Palásti Péter
A közoktatás romba döntése
 
ÉRTEM ÉN, hogy pénzhiány miatt szeretné a megyei elnök, ha már szeptember elsejétől a katolikus egyház működtetné a tatai Eötvös Gimnáziumot. Azt viszont nem értem, hogy nehezen kivívott demokráciánkban miként előzheti meg a „kerék a szekeret”? Vagyis megyénk elsőszámú vezetője a nagy múltú intézmény jövőéről miért nem saját testületének tagjaival konzultált elösször hivatalos előterjesztés alapján? Hamarabb elment a győri meg a szeged-csanádi püspökhöz, mint az érintett intézmény munkatársaihoz. Őket csak utólag tájékoztatta elképzeléséről, amit még az általa irányított közgyűlés sem hagyott jóvá.
NINCSENEK kétségeim afelől, hogy a megyei és a tatai önkormányzat többségét alkotó jobboldali képviselők megszavazzák az Eötvös átadását a katolikus egyháznak, bár ezzel a lehetőséggel Pápai Lajos, a területileg illetékes püspök nem kívánt élni. Azzal kapcsolatban viszont bizonytalan vagyok, hogy miért lenne jobb gazdája megyénk legkiválóbb gimnáziumának a távoli főméltóság alárendeltségébe tartozó bármilyen szervezet, mint a győri püspökség. Kétlem, hogy Szegeden több pénze lenne az egyháznak, mint bárhol.
ÁM EZ AZ EGÉSZ kezdeményezés nem csupán pénzkérdés. Ha egy önkormányzat nem tud mást, csak a kormányra mutogatni, hogy az nem ad elég fedezetet erre sem meg másra sem, akkor valójában mi szükség van rá, mint ugyancsak sok pénzbe kerülő testületre? Az pedig végképp romba döntené a közoktatást, ha mindenki így cselekedne, hiszen a magasabb egyházi normatívákat is az állam fizeti.
 
Forrás: 24óra

 

 

Mivel olvasóink közül sokakat érdekel a március 31. összevont szülőiértekezlet ezért a blog szerkesztősége azt tervezi, hogy egy riportert küld a gyűlésre ahonnan kollégánk percről-percre fogja közvetíteni az eseményeket, blogon percről-percre megtalálhatóak lesznek majd az aktuális információk. A Györökutca 26. blog továbbra is feladatának tekinti az olvasók tájékoztatását és elhívatottan ellenzi az iskola ilyen módón történő fenntartó-váltását. A fejelménykeről továbbra is folyamatosan beszámolunk.



Ön szerint Keke mennyi sört érdemel ezért a posztért?


83 komment

Címkék: tata gimi eötvös

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorokutca26.blog.hu/api/trackback/id/tr70389977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehel 2008.03.20. 21:52:35

szanalom ez az egesz
eloszor is miaz h nincs penz. benntvagyunk az EUban, duborog a gazdasag, legalabbis ezt hallom allandoan. szerintem rengeteg penz kene legyen csak az onkormanyzatok sajnos nem maguknak osztjak a penzt hanem kapjak azt az adott kormanytol.
ahh nem is tom mit irjak szanalmas azt kesz

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.20. 22:07:42

Itt a két önkormányzat vezetője lúdas a dolgokban. Van pár dolog amit nem értek. Az egyházi iskolák tanulói után miért jár nagyobb normativa (fejpénz)? Úgy lenne logikus (legalábbis számomra) hogy pont az egyházi iskolákban tanulók után járjon kevesebb állami pénz (megkockáztatom esetleg semmi) tartsa el őket az egyház azért egyházi iskola. Másik kérdés: Egyáltalán miért az állami költségvetésből köztük az én pénzemből fizetik az egyházakat? Tartsák el az egyházat a hívők, mint ahogy a kisegyházaknál ez így is van!

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.20. 22:09:25

Az egyházak fenntartása nem állami feladat. Az egyházak szedjék be a hivőiktől az egyházadót!

Dzsanni (Jani) 2008.03.20. 22:14:49

Teljesen egyet értek veletek srácok. Keke tökre igazad van! Szar ez a rendszer, rosszul van elosztva a pénz, illetve "rossz" kezekbe.

m0rrI$ 2008.03.20. 23:47:31

Haj!

Teljes mértékben felháboritónak tartom ezt az ügyet. Itt nem az egyház rossz vagy jo dolgairól van szó, hanem f*szfej önkormányzati vezetőkről (ma ugye már hozzá kell tennem, hogy párttól függetlenül). Egyszerüen elfogadhatatlannak tartom ezt a "döntés-előkészitést". Azt azért hozzátenném, hogy nem megint a mutogatással -egyik és másik oldalra- kell mindjárt kezdeni a dolgot (lásd. Palásti úr). Nem jó az egész ahogy van. Kiváncsi leszek, hogy mi fog ebböl kisülni, és sajnálom, hogy nem tudok elmenni a fórumra távollétem miatt.
Egyébként a katolikus egyház egyházi adót szed a híveitöl. Nem védeni akarok én senki meg semmit, csak azert mondom, hogy tisztában legyünk a dolgokkal.
De ettöl függetlenül szarul van csinálva minden, ami politika, és ami attól függ (mert ugye valahol ez is). Na mindegy. Szorítok, hogy ne sikerüljön kib*szni az iskolával, az eddigi hagyományaival, és a tanáraival, akinek nagy része méltatlanul lenne kiiktatva az intézményből, ha ez a dolog megvalósul.

m0rrI$ 2008.03.20. 23:50:04

bocsánat a vulgáris kifejezésekért.

5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.20. 23:58:50

"Adómentes az úgynevezett egyházi adó; ezt az egyházközség állapítja meg tagjai számára, összege átlagosan évi 1000-2000 forint között mozog. Az önkéntességen alapuló egyházi adót sok helyen igen szigorúan behajtja az azzal megbízott egyházi személy, és a pap tartozás esetén megtagadhatja az esketést vagy a temetést is. Az évente beszedett perselypénzek és egyházi adók összegét senki sem tudja pontosan, de becslések szerint sok százmillió, akár több milliárd forintra is rúghatnak: vagyis polgári értelemben az ellenőrizhetetlen mennyiségű pénzadományokból hatalmas "fekete" jövedelme származik a magyar katolikus egyháznak."

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.21. 00:00:02

Minnél többen emeljük fel a szavunkat az iskolánkért. 5vös!5vös!5vös!5vös!5vös!5vös! március 31. 17. óra

m0rrI$ 2008.03.21. 00:25:37

Jó Keke vágom...nem erre irtam amit irtam. De akkor félreértettük egymást.:)
mindegy.
Szoval a lényeg, hogy a sulival kapcsolatban egyetértünk. És sokan mások is.

Lehel 2008.03.21. 04:42:55

az egyhazak adojarol lehetne vitatkozni USAban es Kanadaban pl a koser kaja utan az adot a zsinagogak kapjak es a zsido egyhazkozossegek.
ez olyan mintha a normalis kaja adoja a kereszteny vagy akarmien egyhazakhoz menne.

Dóri 2008.03.21. 10:05:26

Szerintem is 1 nagy szemétség zajlik itt a megyében, ha csak abból indulok ki, hogy Tatán mi zajlik a katolikus egyházban az már felháborító, akkor mi lenne, ha még nagyobb teret kapnának, és különben is hogy kerülne ide a szegedi bagázs... elképesztő... beszéltem oylan emeberrel , aki tatán a refibe jár, aki azt mondta, hogy ne álljak annak útjába, hogy katolikus kézre kerüljön az iskola , hiszen ez csak , jó hiszen az országnak egyetlen jövője van, ha egyházi iskolákban tanulják meg az erkölcsi normákat, és nem akarja , hogy szemétben nőjön fel a gyereke, .... mi ebbe az iskolába jártunk , akkor mi szemétben nőttünk fel ? ugyan már... és közölte továbbá, hogy az 5vös piarista gimnázium volt, és hogy tudom e , hogy az mit jelent... természetesen tisztában vagyok az 5vös múltjával, de menjünk vissza a történelemben egészen addig , amég írni olvasni a keresztény államokban csak a papság tudott?... szerintem , aki iylen típusú intézménybe szeretne járni, bőven van lehetősége... de ez az én véleményem , és örülök, hoyg sokan így látják... én ott leszek 31-én!

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.21. 12:46:57

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) egyik 2002-es kiadványa már nyíltan vállalja a szakítást a világnézeti semlegesség elvével: "Amennyiben a gyermek, illetve fiatal korának megfelelő vallási nevelésben, hittanoktatásban részesül, nagyobb a valószínűsége, hogy ép, teljes személyiséggé formálódjon, nyitottá váljon azon értékek felé, amelyek a társadalom és a demokratikus állam részére is elsődleges fontossággal bírnak" - olvasható a könyvben.

tz 2008.03.21. 14:33:31

hali!

először is abszolút nem érdekel h jobb v bal, mindegyik szar, de amióta az a polgármester Tatán, aki, azóta érdekes dolgok vannak ebben a városban.....tök mindegy mit akar a másik, ha nem azt amit ő(k) úgyse lesz belőle semmi. Lehet tiltakozni meg stb. de higgyétek el, hogy az 5vösből egyházi suli lesz:(

ja és Keke idézetére reagálva, az aki egyházi suliba jár, azókból lesz a legnagyobb alkesz, idegbeteg, drogos és öngyilkos.(ezen megjegyzés a corvin utca 33. lakóinak - 2 egyházi gimibe járt fiú - véleményét mondtam el) én nem tudom, hogy ez valóban így lenne, nekik talán több a tapasztalatuk......

tüdő 2008.03.21. 15:18:20

az a szar hogy sose fogunk mögélátni az ien dolgoknak!szidhatunk itt bármien személyt vagy pártot sose tudjuk meg kinek áll elsősorban érdekében egy ien döntés. én csak azt tudom mondani vallási és politikai hovatartozás kifejtése nélkül h semmilyen embert nem lehet arra kényszeríteni hogy mást gondoljon mint korábban vagy másban higgyen mint korábban. és ha ilyen alapon bocsátanak el kiváló tanárokat és üldöznek el egy csomó diákot akkor az undorító. semmi gondom a vallásos emberekkel de nekik bőven van lehetőségük olyan iskolát választani ahol a hitet is tanulhatják. igazán azokat az embereket sajnálom akik már odajárnak!nem szívesen hagytam volna el az ötvöst, de sose tudtak volna rávenni a napi áhitatra meg az egyenruhára!

m0rrI$ 2008.03.21. 15:27:49

Én szerintem nem az a legnagyobb probléma, hogy az iskola fenntartója az egyház lenne, hanem az, hogy az ott kialakult iskolai hagyományok, sporteredmények, szinvonalas programok teljesen megszűnnének, a tanári kar (várhatóan minél hamarabbi /4év/ ) lecserélése a fő probléma.

Ennek az iskolának tényleg sok olyan diákja és tanára van, akik jelentös eredményeket értek el mind tanulmányi, mind sportversenyeken. Azt gondolom, hogy ha ilyen véltozások lépnek fel, akkor a legérdekesebb rendezvény a gimnáziumban a tanévnyitó lesz kb. No sportrendezvények, no hírességek a díszteremben, no 5vösnap, no sítábor, no igazi osztálykirándulás, no közvetlen jó kapcsolat tanárainkkal (főleg ha nincsenek is ott, mert távozásra utasítják a 90%át). Én azt gondolom, hogy ezt eredményezné 4-5 éven belül a dolog.

m0rrI$ 2008.03.21. 15:30:57

Tüdő!

Én is ugy nézem a dolgokat, hogy bérmálkoztam, szoktam templomba járni.

És teljes mértékben egyetértek veled.

Lehel 2008.03.21. 15:48:15

Tüdőnek igaza van ugysem latunk moge, ezt irtam a masik postra, hogy itt sokkal tavolabbi erdekek vezenyelik a dolgokat ilyen iranyba mint a polgarmester vagy a megyei kozgyules...

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.21. 16:15:38

Mi folyik itt Tatán??? Lehet hogy nem látunk mögé de azért azt meg lehet itélni hogy mióta az új vezetés van a városban érdekes dolgok történnek amik elötte azért nem. Az elöttet én 1998-tól értem mert azóta követem az eseményeket.(utánajárok dolgoknak, tájékozodom stb.) elötte nem tudom hogy mi volt akkor még kicsi voltam. Az hogy mi folyik a városban teljes mértékben oldal független ez személy függő. 1998-2006-ig Hetényi Tamás volt a fidesz szineiben Tata város polgármestere korrekt módon vezette a várost nem volt széthúzás a különböző pártú képviselők között. Soha nem a pártérdekeket nézte hanem hogy a városnak mi a legjobb. Éppen ezért romlott meg a viszonya frakciótársaival nem kivánta végrehajtani a fentről érekező utasításokat és lépett ki több társával a fideszből. Ami 2006 óta itt a városban megy az szörnyű. Afelöl hogy egyházi iskola lesz az 5vös nekem sincs kétségem, mert mostani politikai helyzetben olyan pózicióban vannak ezek az emberek hogy szinte bármit megcsinálhatnak (és Lehelnek igaza van, hogy sokkal nagyobb érdekek vezénylik a dolgokat. Ezek mind pártutasítások). És ez még csak a kezdet...

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.21. 16:23:09

Ezért ellenzem azt hogy helyi önkormányzatban pártszinekben induljanak emberek, mert a választók jó része nem az alapján döntött, hogy az illetőnek miylen programnja volt, milyen ember, hanem hogy melyik párt tagja. Az az ember nyer akinek a pátja éppen az adott pillanatban népszerű. így fordulhat elő hogy nem megfelelő emberek kerülnek pózicióba.

m0rrI$ 2008.03.21. 16:57:08

Keke, ez már sajnos régóta igy van...ezért szar az egész. Az egyik elkúr mindent, hazudik még a saját arcába is, a másik meg mutogat és visszautasitják, és visszamutogatnak. Ezért van ott az ország, ahol. Azt hiszem nincs is miröl beszélni mert mindenkinek igaza van és senkinek sincs. Egyébként egy kicsit azert elkanyarodott a beszélgetés szerintem.
Na mindegy....én már annyira unom ezt az egészet, hogy el sem tudom mondani. Mindenhonnan ide jukad ki a vita.
Maradjon az 5vös a téma. Tudom , hoyg ez is hozzátartozik, de mindig ugyanaz van. Egyik ember ezt mondja, a másik azt. áhhh...na mindegy.

balazs 2008.03.21. 20:09:45

szerintem egyetlen egy dolog alapján lehet szavazni, az pedig az eredmények, semmi más.
az hogy milyen programja van semmit nem jelent, ne röhögtessük már egymást, az rohadtul nem jelent semmit. voltak már itt mindenféle programok, ló fasz.

keke, kb Te is olyan dolgokat vízionálsz mint a lehel, csak pepitában.-bár ennek ellenére még akár igazatok is lehet, bármelyiket el tudom képzelni az a baj

ha most felvételiznék az ötvösbe, és mire felvesznek, kiderül, hogy egyházi iskola lesz, kicsit idegbeteg lennék, és ugyan ez vonatkozik a most odajárókra is, durva lehet az hogy júniusban még miniszoknyában mész, szeptemberben meg egyenruhában...

és az a szar, ebben az egészben, hogy most kurva anyázzuk azt aki majd ezt véghez viszi, meg Tata 75%-a,aztán meg két év múlva olyan simán újraválasztjuk, vagy akárhogyis, de ugyan ott lesz, mert ebben az orszában bármit meglehet csinálni, ha elég nagyban csinálod, mert rohadtuk nincs semminek sem következménye

a lényeg, hogy kell egy jó, vallástól független középiskola a városnak és a környéknek

Brian 2008.03.22. 10:35:17

A politikához:
országos és helyi szinten a választók választottak. ennyiben rajtunk is múlik. az a gond,h ciklus közben bonyolult "visszahívni" őket

A gimiről:
tudomásom szerint kb 125mill Ft hiánzik a költségvetésből, amit a fentartó (megye) nem akar vagy nem tud finanszírozni. plusz többmilliós tartozást is görget maga előtt a suli. e miatt születtek 5letek:
A) egyházi fentartásba átadás. ekkor maradhatnának programok, viszont bizonytalan a diákok és a tanarak sorsa is
B) marad a megyei fenntartás, akkor összevonás. ebben az esetben ugrik valószínűleg arany jános tehetséggondozó program, s talán a kéttannyelvű (mivel ezek nem kötelező feladatok) és vége a kolinak is. csak az ajtp megszűnése kb. 12 tanári állás és közel 130 diák

sajnos mindkét esetben sérül a jelenlegi helyzet, véleményem szerint

C) visszavenne a város, amiről nem tárgyaltak, de szerintem pl. egy erre vonatkozó álláspontot ki kellene csikarni a polgármesterből.

bár bizonyára tudjátok, amikor 1996 környékén leadott a város a megyének, azt sitty-sutty lezavarták, akkor sem voltak tekintettel városi érdekekre. most miért lennének? bár természetesen csak részben ugyanaz a garnitúra

Szerintem Tatának KELL EGY VILÁGNÉZETILEG EL NEM KÖTELEZETT, JÓ EREDMÉNYEKKEL, TANULÓKKAL, TANÁROKKAL RENDELKEZŐ GIMNÁZIUM
AZ E Ö T V Ö S ILYEN!

Szerintem egy ilyen gimnázium fentartása állami feladat. Az elmúlt 18 év világossá tette: az iskola, a diákok isszák meg a levét, ha ping-pongoznak a fentartással.

Érdekes az is, h a refiben több a katolikus és sok az egyikhez sem tartozó tanuló is (ha hihetünk az újság híreknek). Miért nem ül le a református, a katolikus vezetés és a polgármester; és legyenek már tekintettel arra, hogy az érdeke a városnak és környékének.

m0rrI$ 2008.03.22. 10:56:36

Teljesen egyetértek.

Csecsko 2008.03.22. 13:04:35

Na hahó mindenki kicsit túl reagáljátok az egészet!! Tuti,hogy nem lesz egyházi iskola az eötvösből.Másrészt el kéne gondolkodni,hogy lehet nem a jelenlegi polgármástert kellett volna megválasztani(ő a nagy templomba járó,én márcsak tudom).Harmadrészt igaz,hogy aki ilyen iskola akar járni az odamegy én is így tettem annakidején. Negyedrészt kicsit érdekes sztereotípiátok van az egyházi iskoláról, Pannonhalmára jártam 4 évig, életemben nem hallottam ilyenről,hogy egyenruha(pedig az ország egyik legerősebb egyházi iskolája a Qpac),meg semmi ilyen nincsen,hogy csak úgy járkálhatsz a folyosón, ha rózsafüzérrel a kezedben imákat mormolsz.Nehogy azt hidjétek, hogy az egyházi iskolál olyan sok pénzt kapnak( 2 napos sporteseményre ami az ország másik felén volt, a kosárlabda csapatból csak 10 ember mehetett nem pedig 14-15,mert csak annyinak tudta támogatni az iskola az ellátást és a szállást. Volt szerencsém ott P.halmán átláni az iskola gazdasági felépítését(Minden évben kevesebb pénzt kaptak az államtól). Ezt úgy kompenzálták,hogy kerstek befektetőket és létrehozták a borászatot. Különböző mindennel foglalkoznak ott(lenedulatermesztés,likőrgyártás,teák,szappanok,csokik),bevételt jelent nekik még a túrizmus is amit évről évre folyamatosan fejlesztettek, ami másr már kinőtte ott magát. Láttam mennyit dolgoznak ott és mennyit tesznek az iskoláért, szóval, ha valaki sokat dolgozik a pénzért és azt jó célokra is fordítja akkor én azoktól nem sajnálom. Lehet az eötvösnek is kellett volna valami businest indítania még sok sok évvel ezelőtt és akkor most nem lenne ez az állapot.Na mindegy legalább én is elmondtam véleményemet az esettel kapcsolatban. Lehet kicsit elfogúlt volt a szöveg, pedig egyik fél mellett sem állok, mindössze az egyéni véleményemet írtam le.

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.22. 14:33:56

Természetsen tisztában vagyok vele hogy nem sokkal másabb az egyházi iskola hangulata abban a tekintetben hogy nem kell rózsafüzérrel mászkálni meg ilyesmi. Csak tudod én nem tartom hitelesnek amikor az egyik órán azt tanítja az ember hogy szingularitás meg vörös oriás meg fehér törpe, ösrobbanás, meg mit tom én mik voltak fizikából, utána meg azt mondja, esetleg ugyanaz az ember hogy fön ül egy szakálas fószer aztán saját képére teremtett egy embert aztán hogy az ne unatkozzon oldalbordát is csinált neki, vagy esteleg a jahve elohim 6 nap alatt teremtett itt mindent aztán még pihizett is egy kicsit. vagy mondjuk esetleg a történelmet is kicsit más szemszögből mutatják be( mondjuk ez az 5vösben is előfordul, magyarországon ma a történelem oktatás sajnos igen csak tanárfüggő, és megosztott) na ez számomra nem hiteles és engem ilyen ember, emberek ne tanítsanak.
igazad van abban is hogy bizniszelnek, és jól is teszik, nem sajnálom tölük, ha megdolgoznak érte, tegyék, ezt csinálták mindig is ehhez értenek. Azt is tudom hogy ezekért a kijelentésekért a pokol legbelső körében fogok a többi hitetlen között szenvedni. ja és az a különbség hogy nálatok 10 ember mehetett iskolai pénzen, nálunk meg mondjuk aki ment az tömegközlekedéssel saját pénzből ment vagy szülökkel vagy ahogy tudott. Ez azért túlzott kijelentés volt tőlem mert mi akik odajártunk azért tudjuk hogy nagyon sok fölösleges helyre folyt el a pénz a suliban. Azt sem értem, hogy az hogy lehet hogy más iskolában is ugyanilyen mértékű a normativ támogatás, és ők mégis tudnak vele gazdálkodni? Nekik elég annyi pénz? Vagy az 5vösben drágább a fütés, vagy több vizet használnak?
Azt sem kétlem, hogy megoldást kell találni a költségvetés helyreigazítására. (a megye egy rohadt drága testület és annyi feladata van hogy a megye számára fontos intézményeket fenntartsa. Ha nem kivánja fenntartani ezen intézményeket akor minek van?)
Egy a lényeg, amit elöttem itt már sokan megfogalmaztak: Tatának, a környéknek, a megyének szüksége van egy világnézettől független, állami fenntartású gimnáziumra, ahol nem számít hogy hiszel-e az egyistenemben, vagy akár több istenben hiszel-e, vagy esetleg egy kövér pasasban, vagy totemállatokban, vagy neadj isten esetleg abban hiszel-e hogy nem hiszel semmiben, egy olyan gimnáziumra ahol a teljesítmény számít.

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.22. 15:41:33

Ja és például a tatai reformátusban is kötelező az egyen köpeny. ugyhogy ennek a sztereotipiának is van alapja.

Eni 2008.03.22. 16:08:05

Hú, rég jártam erre, s csak most látom, hogy milyen magasröptű viták folynak itt. :D Én mondjuk, rögtön ott hagytam volna a gimimet, ha annakidején bevágja valaki, hogy na mostantól katolikus suli vagyunk. Nekem nem pálya ez a nagy szenteskedés, feszületek, egyenruha, hittanóra, olyan szabályzat, ami nem embernek való… Soha eszembe nem jutott volna ilyen középiskolába járni. Apácák, papok? Ez nekem sok lett volna. És azt sem szégyellem, hogy én még meg sem vagyok keresztelve.
Legyenek katolikus gimnáziumok, semmi bajom nincs velük. Viszont annál szerintem nincs nagyobb baromság, mint mikor egy egyébként elismert állami fenntartású iskolát csak úgy átpasszolnak az egyháznak, mert másképp nem tudják megoldani az anyagi problémákat. Ez az én kívülállói véleményem.
Egyébként annyira vártam, hogy Anita barátnőm beír valami okosságot a dologgal kapcsolatban, mert Ő bizony szakavatott a témában, de semmi. :(

Lehel 2008.03.22. 17:24:10

hihetetlen amugy h a magyarokban, illetve a magyarorszagon elo emberekben mennyire ki van irtva a vallasossag. most ne vegyetek rossz neven, teljesen a katolikus 5vos ellen vagyok de ez akkor is igaz. ez sajat velemeny de meg egy ilyen orszagot sehol sem lattam. pedig ha tudnatok h a vilag mennyire a vallas szerint van felepitve:D:D

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.22. 17:58:51

kiírtva??? és ki írtotta ki?

Lehel 2008.03.22. 18:31:05

ebbe nem fogok belefolyni majd szemelyesen, mindenki gondoljon amit akar. egy biztos h sok helyen jartam de ilyen nem sok volt.

Manka 2008.03.22. 20:25:24

Egyszerűen döbbenet... :(

Lukács Csaba 2008.03.23. 11:02:32

Sziasztok Blogozók!

Sok érdekes vélemény olvasható a témában, szeretnék én is hozzátenni valamit. 1983-87 között diákja, 15 éve pedig tanára vagyok a tatai gimnáziumnak, így a barrikád mindkét oldalán "harcoltam" már: persze szubjektív módon, de tisztában vagyok az iskola értékeivel és hibáival is.

Vallási oktatásról, nevelésről: szüleim vallásosan neveltek (keresztelés, elsőáldozás, bérmálás, mise), de lehetőséget adtak arra, hogy Én döntsem el, felnőtt fejjel akarok-e az ő értékrendjük szerint élni?! Aki ismer, tudja, hogy nem gyakorlom a vallásomat, de toleráns vagyok minden hívő ember felfogásával. Teszem ezt azért, mert szerintem a hit individuális, nem pedig intézményi jellegű! Az Eötvöst érintő döntés elsősorban szülőként keserít el: hová fogom iratni a két általános iskolás korú fiamat, ha nem lesz valódi választási lehetőségünk? Miért gondolja bárki, hogy csak vallásosan lehet tisztességes embereket nevelni?

Ebben az iskolában éltem le eddigi életem felét. Soha nem munkahelynek éreztem a "házat a hegyen", hanem annak a helynek, ahol tenni tudok az álmaimért. Voltak OKTV döntős diákjaim, országos tanulmányi vetélkedőkön helyezést elért csapataim, 2 végzős osztályom, akikből sikeres jogászok, közgazdászok, mérnökök és pedagógusok lettek, sőt floorballosaim 7 diákolimpiai aranyat nyertek az elmúlt években. De nem a mérhető eredményekre vagyok büszke, nem az tartott eddig a pályán, hanem az a hangulat, amit az osztálykirándulások, 5vös napok, Vakablakok, színdarabok és sportrendezvények teremtettek meg, ahol tanár és diák hozzá tehette saját egyéniségét, amikor "szíve részévé tette az egészt" ! Ne legyenek illúzióink, ez nem marad meg, ha egyházi fenntartású iskola leszünk!

Nem az állásomat féltem. 40 évesen érzek magamban és a családomban annyi erőt, hogy újra tudjuk kezdeni, akár egy másik városban, akár egy másik országban. Azzal is tisztában vagyok, hogy a pénzhiány miatt 10-12 tanár, a kollégium, az Arany János Tagozat áldozatul eshet a "racionalizáló" intézkedéseknek. Ha kell, vállalni fogjuk ennek a következményeit is, ha ez az ára az Eötvös, a világnézetileg semleges oktatás és nevelés megmentésének Tatán!

Ha el kell buknunk, akkor tegyük meg emberhez méltón, állva, felemelt fejjel, ne meghunyázkodva, csendben, azt az üzenetet erősítve, hogy velünk ezt is, mindent meg lehet tenni! Üzenem Mindenkinek, hogy NEM VAGYOK ELADÓ! NEM VEHETNEK MEG, ADHATNAK EL sem 60, sem 100, de még 200 millió Forintért sem!

Tudom, hogy egy blogban nem illik verseket idézni, de ez az Áprily -vers rólam, rólunk szól:

A csavargó a halálra gondol

Uram, a tél bevert templomodba.
Álltam vaspántos portádon belül
s ámulva néztem botra-font kezemre
sugárban omló fényességedet.
Térdelt a nép, én álltam egyedül,
úgy hallgattam, amit beszélt papod:
"Ez világot szívedben megutáljad
és úgy menj ki belőle meztelen-"

Uram, te ezt így nem akarhatod.

Tudom, hogy földed nagy területéből
egyetlen barlangod jutott nekem,
s megreng az is, ha viharod zenéje
végigrobajlik fenn a tölgyeken.
De ha tavaszod jő, enyém az erdő,
és jó hozzám az erdő: ennem ad,
rigószavaddal kelt a kora-reggel
s odvamba surran este sünfiad.
Gazdám, a nyár, az ősszel hullt levéllel
új őszig minden gondot eltemet:
mezítláb járom harmatos meződet
s verőfényed füröszti mellemet.
S ha kóborolni küld a nyugtalanság
s nótázva fut melettem patakod,
kurjantással köszöntöm kék lakásod,
s fütyürészem s Uram, te hallgatod.
Zöld asztalomon vadgyümölcs az étel,
otthont-kínáló tűz nem int felém,
de mondd, volt-e valaha szép világod
valakié úgy, ahogy az enyém?

Ha menni kell, vállamról rongy-ruhámat
egy rándítással elhullathatom,
saruim szíja sem marad velem.
Uram, utálni nem tudom világod,
de indulhatok, amikor kivánod,
igéd szerint: egészen meztelen.

Végezetül: ha tenni akarsz, március 31-én megteheted!

balazs 2008.03.23. 12:28:04

szerintem egy blogon mindent lehet idézni...

"akár egy másik országban." én erre a részre kaptam fel a legjobban a fejemet. Tanár úr ennyire el van keseredve?

Torda Balázs

Korró 2008.03.23. 13:07:08

Ezzel az egésszel már nálam is elpattant a cérna.

Nem Tatán születtem, nem laktam soha Tatán, viszont 4 Eötvös év után minden barátom tatai és már én is inkább tatainak vallom magam, mint oroszlányinak. Mielőtt a gimibe kerültem megjártam más gimnáziumot is 2 évig, de az első Eötvösben eltöltött perc után világossá vált, hogy ez a hely más. Büszke vagyok, hogy odajártam.
Rettenetesen elkeserít ez az egész helyzet és leginkább azért, mert érzésem szerint (remélem megcáfol a történelem) ez az egész már egy lejátszott meccs. Utal erre az egész helyzet lekommunikálása az önkormányzat részéről és úgy érzem, hogy a 31-ei fórum is csak egy színjáték lesz, ahol meghallgatják a kedves szülők tanárok véleményét, majd azok teljes figyelmen kívül hagyásával folyik tovább az "egyházasítás".

Miért csodálkozol a "akár egy másik országban." véleményen Balázs? Barátaim és családtagjaim közül többen már egy másik országban élnek, vagy tervezik, hogy ott próbálnak meg boldogulni. és már nem azért, hogy ott majd sokkal sokkal jobb lesz nekik és eszméletlenül meg tudnak gazdagodni. már messze nem ez a fő indíték. egyszerűen csak boldogulni akarnak egy élhetőbb világban. elegük van abból ami itt folyik nem 2, nem 6, hanem 20 éve. Abból hogy nálunk gyakorlatilag mindent meg lehet csinálni, hiszen (egy sajnos elhanyagolható kisebbség kivételével) a magyarok nagyon könnyen el tudnak feledkezni 2-3-4-5 éve történt dolgokról, amint valaki szebbet/jobbat ígérnek nekik. És le se tudnék (és nem is akarnék) beszélni senkit sem, hogy máshol próbálkozzon. Ezért van az, hogy most is meg fog történni a fenntartó váltás, hiszen kicsit puffognak az emberek, aztán 2 év múlva ugyanúgy megy minden a maga útján.
Bocsánat hogy kicsit elkanyarodtam a témától, de szerintem ezek mind összefüggésbe hozhatók a problémával.
Sajnos nem fogok tudni elmenni 31-én mert dolgoznom kell, de ha valamilyen módon segíteni tudok, akkor azt megteszem.

Koroknyai Marcell

balazs 2008.03.23. 17:03:47

vannak kategóriái annak, hogy valaki miért megy külföldre. valakinek csak épp úgy alalkul,hogy talál ott egy jó állst. valaki kimegy tanulni, és ott megismerkedik a nagy Ő-vel és miatta kint marad, vagy hogy annyira tele van a töke az országgal, hogy úgy van vele mindehol jobb mint itt stb.
nem feltétlenül csodálkozom, csak kiváncsi vagyok, hogy ennyire elkeseredett-e a helyzet.

egyébként meg az elmúlt 20 évről meg úgy látom egyet értünk

tüdő 2008.03.23. 17:49:57

nem vágom ezért ez egy kérdés!a suli a megyéé?akko mér a városvezetőt szidjuk?akit abszolut nem ismerek!lehet h egy fasz!csak az összefüggés érdekel

lehel 2008.03.23. 18:19:54

"annyira tele van a töke az országgal, hogy úgy van vele mindehol jobb mint itt stb."
ez ismeros, csak nem az orszaggal hanem a rendszerrel. az orszagot szeretem

balazs 2008.03.23. 19:26:53

a Tüdő kérdése jogos, most akkor ki adja kinek az iskolát?
hogy van ez, tatáé az iskola és a megye tartja fent?

Szeidemann Ákos 2008.03.23. 21:23:25

Kedves Bloggerek!
Már épp gondolkodóba estem, hogy írnom kéne, amikor L. Csaba tanár úr, kollégám hozzászólásához értem - úgy látszik jó gondolat volt, hogy megosszam (röviden) a gondolataimat én is.
Anékül, hogy a részletekbe mennék (az már a politikát is érintené - az pedig távol áll tőlem; főleg hogy diákjaimnak ill. volt diákjaimnak ezügyben észt osszak. A politikai hozzáállás szerintem legalább annyira magánügy, mint a vallásosság...), néhány szösszenetet azért idevések.
Tősgyökeres tatai vagyok, a családom és a feleségem családja is ebbe a gimnáziumba járt. Immár 10 éve vagyok tagja a tantestületnek is, és időközben született két gyermekem. Abszolut kézenfekvő lenne számomra, hogy fiaink is itt folytassák majd tanulmányaikat. Hagyományból és mert hiszek ebben az intézményben. Hiszek a tanáraiban és büszke vagyok jelenlegi és egykori diákjaira is.
Olvastam a minap az iwiwen, hogy mit izgulunk, ez a suli már messze van attól, ami régen volt. Na ja, de melyik suli olyan mint évtizedekkel ezelőtt?Szerintem még mindig eredményes a szakmai és pedagógiai munka nálunk, mutatja például ez a blog is. Az Eötvösösöket mindig mindenhol "összefújta" a szél, ha arra volt szükség. Ezt látom most is, és ez felemelő. Ez ad reményt, hogy megússzuk ennek az átgondolatlan döntésnek (bár még csak előkészületben) a végrehajtását.

Az biztos, hogy ellenkező esetben én is veszem a kabátomat:(

"Egy mindenkiért, mindenki egyért!"

Ja és ott leszek március 31-én - készül a hozzászólásom (remélem nem kell elmondanom - vagyis addigra a polgármester úr belátja, hogy neki sincs más esélye...).

Üzenet a zűrbe:
"Ha már az utolsó fát (Eötvös gimi) is kivágtátok, akkor fogtok rájönni, hogy a pénzt nem lehet megenni!" (indián mondás)

Szeidi

(Kösz, hogy ez a blog is ezzel foglalkozik!
Szükség van Rátok is!)

Szeidi 2008.03.23. 21:49:44

Egy kérdésem lemaradt:
Szerintetek mit jelent a "gyermekbarát város" kifejezés? (Ha még nem hallottatok róla, még bizonyára fogtok...)

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.03.23. 23:17:32

Lehet hogy meg fog lepni Balázs amit most mondok mert te aki jól ismersz engem nagyon jól tudod, hogy én soha nem akartam külföldre menni, de az elmúlt pár hét eseménei arra késztettek, hogy külföldi ösztöndíjak után érdeklődjek. És ezt ajánlom mindenkinek mert a történelem ismétli önmagát. Az esik meg most ezzel az országgal ami már a történelem folyámán sokszor, és a nép, az isten adta nép nem képes tanulni saját hibáiból. És igen Balázs, ilyen elkeserítő a helyzet...

Minden erönkkel tiltakoznunk kell a gimnázium "privatizációja" ellen.

kukiszabi 2008.03.23. 23:35:40

Osztom az előttem leírtakat!

Nagyon sajnálom, hogy aznap hétfőn van ez a fórum, ugyanis éppen a fővárosban leszek, bár nálam a fő város azért, mindig is Tata lesz, ugyan nem laktam itt csak 5 évet, de az elmúlt 10 itt eltöltött(ebből 4 az Eötvösben) év feledhetetlen emlékekkel teli. És nagyon sajnálnám ha hőn szeretett gimnáziumunk az egyház markába kerülne. Én toleranciát mutatok minden vallás felé, bár egyikkel se tudok nagyon azonosulni(a karmában kicsit hiszek), inkább csak nevetek azokon belül akik bármelyiket is gyakorolják, ezzel senkit sem akarok megbántani, de én valamilyen úton módon- biztos sok köze van a neveltetésemnek is ehhez- de mindig is a logika szerint vezettem az életem, és mindig is úgy véltem, hogy a vallás a nép butítására való, vagy esetleg elesett, megtört emberek "kihasználására". A szabad vallásgyakorlást természetesen nem ítélem el, hiszen mindenkinek szíve joga ez az egész dolog, de azt, hogy az Eötvös felhagyjon eddigi hagyományaival az önkormányzat vagy akármi nyomása miatt FELHÁBORÍTNAK tartom. Ne mondja már nekem senki, hogy a megye talán legjobb hírű iskoláját nem lehet kicsit megtámogatni, annyi szarra van pénz pont erre ne lenne.
Végül remélem minden jóra fordul majd mint a mesékben, és happy end-el zárul a dolog. Addigis kitartást Eötvös diákok+tanárok(akiket mindig is nagyon kedveltem)

anitababa 2008.03.24. 01:21:38

Kitettem a pontot, de még egyetlen kommentet írok a dologgal kapcsolatban, mint abszolúte kívülálló.
Amikor először feldobtátok a témát, nekem csupán annyi jött le, hogy na, most itt van egy újabb lehetőség, mikor lehet oltogatni az egyházi iskolákat, amiért én általában ugrok. Igen, én katolikus gimnáziumba jártam, és soha egyetlen egy percre sem bántam meg (na, jó. néha az igazgatóiban :D) a választásomat. Hihetetlenül szerettem odajárni, büszke voltam, hogy a megyénk egyik legerősebb sulijában tanulhatok, és úgy érzem az ott kapott dolgok csak hasznomra voltak. Jó volt a társaság, képzett tanárok foglalkoztak velünk, ugyanúgy megvoltak a balhéink, mint más világi gimikben, talán még több is. Az iskola „különlegességeit” pedig egy idő után meg lehetett szokni, mint a tanítás előtti-utáni imát, kereszteket, ünnepeken szentmiséket, atyák jelenlétét, szombati tanítást. (Ja! Itt megjegyzem, hogy katolikus gimnáziumokban egyen köpeny tudomásom szerint csupán két lányiskolában van.) Nem igazán láttam nagy gondnak az exsulitok katolikus kézbe adását, mert abból a szemszögből néztem a dolgot, miszerint (és ez csak egy egészen picike túlzás) sajnos a legtöbb ateista tizenéves katolikus gimnáziumba jár, ha erős ez a tatai gimi, akkor nem fog azonnal csillagokat veszíteni, csak mert ezentúl néhány változás következik be. Erről napokat-heteket lehetne beszélni. Én tagadhatatlanul elfogult vagyok ebben a témában, viszont lassacskán végre nálam is leesett (:D), hogy az „eötvöskérdés” javában túlmutat azon, hogy katolikus legyen-e, vagy sem. Azaz, hogy a fő gond a következményekben testesül meg.
Nincs értelme a hosszú rizsának. Én úgy gondolom, hogy egyáltalán nincs veszve semmi. Ha a tanárok, diákok, szülők, exdiákok kiállnak az iskolájuk mellett, akkor a változást szorgalmazó vezetőségnek be kell látnia, hogy rossz lépést akar megtenni. Hozzászólásom lényege: sok sikert kívánok a sulitok megmentéséhez! :)

Kompi 2008.03.24. 02:24:40

Lehet itt hanyagolni a dolog politikai vonatkozását,
a polkorrektség jegyében, és mindenféle okból
kifolyólag, csak akkor éppenséggel
egyre messzebb kerülünk szerintem az igazságtól:
ez egy erőpróba, ahol Michl József és
Völner Pál méri össze a közvéleménnyel erejét.
Ha ezt sikerül keresztülvinniük, akkor
bizonyosak lehetnek benne, h bármi mást is megtehetnek. A fent említett uraktól amúgy sem áll
túlságosan távol a téma: hitbuzgalmuk magyarázatára
szolgáljanak önéletrajzaik:
www.valasztas.hu/oneletrajzok/5/2/1141310275852.html
www.24ora.hu/kuzdoter/index.php?oldal=oneletrajz&cikk=186&j_id=45

Kompi 2008.03.24. 02:52:38

Jah és ami a minőséget illeti:
nehogy már álszent módon azért kelljen
valakinek részt venni egyházi szertartásokon,
miközben ő maga egyáltalán nem hisz benne,
hogy megfelelő színvonalú oktatásban részesülhessen!
Továbbá milyen érv az, h ezáltal a diákok hatásosabb
erkölcsi nevelésben részesülnek? Nem is tudtam, hogy
a KSH készít az egyes intézmények hallgatóiról
erkölcsi statisztikákat is, mindenesetre én pont
az ellenkezőjét tapasztaltam...
ennyi

Kompi 2008.03.24. 03:23:19

és,hogy egy kérdést is feltegyek:
egy nehéz gazdasági helyzetben lévő gimnáziumban
miért akarják megszüntetni az Arany János programot,
ami a benne résztvevők után a hallgatói normatíva 200%át hozza?

*
A „normál” kollégiumi nevelésben résztvevők utáni hozzájárulás – a teljesítmény-mutató (1 tanulóra jutó normatívára való átszámítással) a lakhatási normatívával együttesen – 318.600 ezer Ft/fő fajlagos összeget tesz ki.
*
Fentieken kívül az
Arany János Tehetséggondozó Program esetében igényelhető további hozzájárulás a 240.000.-Ft-nak a 200%-a, azaz 480.000.-Ft.
Az Arany János Kollégiumi Programban résztvevők után pedig további hozzájárulásként a 240.000.-Ft-nak a 300%-a, azaz 720.000.-Ft igényelhető.


érdekes...

balazs 2008.03.24. 14:46:35

erre egyetlen egy választ tudok elképzleni, az pedig az, hogy akkor meg lehetne szüntetni a kollégiumot, amivel lehetséges, hogy többet lehetne spórolni, mint amennyi befolyik az Arany János programból.

valóban elég érdekes az, hogy valaki azért vegyen részt vallásos szerttartásokon, mert jó iskolába akar járni...

Antibaba! azzal, hogy katolikus lesz a suli, egy csomó tanár el fog menni,(lásd fórum) és valószínüleg rengeteg diák is le fog menni, csak kérdés hova tudnak...

balazs 2008.03.25. 15:30:15

még annyit fűznék hozzá, hogy a Tatai Tóth András is ott lehetne ezen, nem tudom, hogy ott lesz-e

szeritnem elférne...

ica 2008.03.26. 21:16:14

A Michl saját fészkébe piszkít? Milyen ember az olyan, aki ennyi idős létére ennyi helyen dolgozott? (Önéletrajzában láttam) Olyan, aki sehol nem tud megfelelni, aki mindig a másikban keresi a hibát. Kár hatalmat adni a kezébe! a fejkvótáról annyit: a tisztességes, de nem vallásos emberek gyerekei hátrányban vannak a saját hazájukban, kevesebb pénz jut az ő taníttatásukra. Ezért kellene inkább aláírásokat gyűjteni!

Tina 2008.03.27. 22:03:18

Sziasztok! Úgy érzem, írnom kell ide. Nagyon szomorú vagyok, hogy így áll a helyzet. Imádok az Eötvösbe járni!!! Imádom a légkört, a rendszert és az egészet!!! Nem akarom, hogy bármi megváltozzon!! És ezzel nem vagyok egyedül, nagyon nem... Igaz, már csak 1 évem van itt, de ez nem idő kérdése. Ha csak 1 hétig járnék még ide, akkor is minden erőmmel azon lennék, hogy mentsük a sulit!!! Nem véletlenül jelentkeztem ebbe a gimibe, és nagyon boldog voltam, mikor megérkezett a papír, hogy felvételt nyertem! :) Azok az első napok, az avatás, a sítábor, a kirándulások, a túrák, a színházak, az 5vös-napok, a kampányok, a dísztermi előadások, a vízitábor... mind-mind felejthetetlen élmények!!! De ezek ráadásul csak azok a dolgok, amik épp eszembe jutnak...Mennyi ilyen élményem lehet még a hátralévő 2 hónapban, majd jövő évben??? Ha minden marad a régiben, azaz a tökéleteshez nem nyúl senki, akkor rengeteg!!! Ne mondja senki, hogy baj van a tanítási rendszerrel, meg hogy túl laza meg ilyenek... ugyanmár... Az iskola hírneve és a diákok-tanárok együttesen elért eredményei azt hiszem önmagukért beszélnek!! Ez a gimnázium így tökéletes, ahogy van. Ugye jelent valamit, hogy a tanárok és a diákok egy emberként küzdenek azért, hogy az Eötvös Eötvös maradjon!!!??? Nem hagyhatják figyelmen kívül ennyi ember akaratát!!!! Írhatnám még gondolataimat a végtelenségig, de egy a lényeg: 2008- március 31. 17:00 - Sportcsarnok. ÉN OTT LESZEK!!!!! Ugye te is??? I ♥ 5vös!!!!

Orsi 2008.03.28. 20:05:41

Sziasztok!

Hát… őszintén szólva, nem is tudom, hol kezdjem el. Annyi mindent szeretnék most ide írni… jelenlegi Eötvösös diákként, mint mindenki, én sem szeretném, ha a suli idegen kezekbe kerülne. Az eddigi majdnem három év, amit a gimiben töltöttem el, felejthetetlen élményeket adott Nekem, amit nem cserélnék el semmiért. Általános iskolás koromban minden vágyam az volt, hogy az Eötvösben tanulhassak. Mikor megtudtam, hogy felvettek egy álmom és vágyam vált valóra. 2005 szeptemberében büszkén léptem át az iskola kapuját, és boldog voltam, hogy eötvösös lettem. Ez az érzés a mai napig semmit sem változott. A mai nap is büszke vagyok arra, hogy a nagy múltú és méltán híres gimnáziumba, AZ EÖTVÖSbe járok. Minden nap boldogan lépek be az iskola kapuján. Úgy gondolom, hogy az Eötvösnek azt az arculatát, amitől Eötvös az Eötvös, a tanárok és a diákok együttes kemény munkával alakították ki. Az Eötvös nem attól Eötvös, hogy egy jól működő és híres gimnázium, hanem attól az „Eötvös szellemtől”, ami akkor jelenik meg, amikor az iskola diáksága együtt van. Mindenki tudja, miről beszélek, mikor azt mondom, hogy egy Eötvös-napi meccsnek hangulata van. Ez az, ami elveszne, ha katolikus suli lennénk. Ha ez megtörténne, többé már nem lenne Eötvös az Eötvös. Most azt mondják, ha más fenntartásba kerülne az iskola, nem változna sok minden. Mindenki tudja, hogy ez nem így van. Minden megváltozna. Elvennék tőlünk azt, ami a legboldogabb perceinket jelenti egész évben. Az Eötvös-napot, a kampányt, a diákkirály-választást… Ezt nem engedhetjük! Tegyünk érte, hogy az Eötvös, EÖTVÖS MARADJON! Gyertek az Eötvös csarnokba március 31-én 17: 00-kor, lehetőleg Eötvös pólóban vagy sálban, és teremtsük meg ismét azt a hangulatot, ami a diákközgyűlésen volt!!!
Egy, megérett a meggy…. 5vös, 5vös, 5vös, 5vös, 5vös!!!!!!!!!!

2008.03.28. 22:26:18

Igazán meghatott a 2 tanár úr hozzászólása. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan vagyunk, akik a szívén viselik az iskola sorsát. Szégyenkezve vallom be, de amikor 8.-ban le kellett adni a jelentkezési papírokat nagyon sokat hadakoztam itthon anyuékkal, ugyanis nem ebbe a suliba akartam jönni. Tartottam a napi 1 óra /oda-vissza/ buszozástól, és a volt sulimból egy barátnőm sem jelentkezett ide. Aztán végül megegyeztem a szüleimmel, és felvételt nyertem. Az első pár héten kényszerítettem magam a szenvedésre, hogy bebizonyítsam a szüleimnek, hogy csak azért sem volt igazuk. De aztán meguntam, és beletörődtem, hogy én itt rosszul nem tudom magam érezni. Megszerettem a sufnit /extravékony falaival együtt/, majd a főépületet, és az egész mindenséget. Reggelente imádtam a tóparton sétálni, majd megmászni a "hegyet". Új barátokat szereztem, és ami a legjobb: teljesen megváltoztam. Bátrabb lettem, és mertem kiállni önmagamért. Amire az 5vös megtanított, most hasznosítom. Én állok ki érte, és apait-anyait beleadok azért, hogy megmaradhasson olyannak, mint amilyennek az a közel 1000 ember megszerette, aki itt tanul vagy tanít.
Nem olyan régen ültem a buszon reggel, és a mögöttem ülő fiú, aki Bláthys, azt ecsetelte egyik ismerősének, hogy ő is mennyire szeretne 5vösös lenni. Enyhe kifejezés lenne az, hogy meglepődtem. Ha már a "konkurens" suli diákjai is ide vágynak, akkor mi többet akarhatnánk? Ott legbelül ők is tudják, hogy milyen jó iskolánk van. Tehát viseljük büszkén ezt a kitüntetést, és harcoljunk!

gyg · http://www.szabad_bolcsesz.extra.hu 2008.03.29. 22:17:29

Üdvözlök Mindenkit!

Nagyon ritkán szoktam forumokba írni. Ha mégis, kell valami külön ok, ami miatt megteszem. Na, ez most ilyen ok.

Már évekkel ezelőtt átalakítottam Örkény "Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók" mondatát a magam számára ezzé: Legmerészebb álmainkat is túlszárnyalja a valóság. Eddig bejött. És azt hiszem, az Eötvössel kapcsolatban is bejött, sajnos. Ez akkor is igaz, ha nem kapja meg a Szeged-Csanádi Püspökség, mert már az, hogy ennek a gondolata fölvetődött túlszárnyalja legmerészebb álaminkat is. (Kivéve természetesen Völner Pál és Michl József álmait.) Egyébként marhajó ötlet...

Mindenesetre én azért annak drukkolok szívemből, hogy ne sikerüljön az Eötvös leépítése, mert ugye akárki akárhogy szépítgeti a dolgot, az eredmény ez lenne. És nagyon örülök az Eötvös tanári karának, egyre jobban szeretem őket. Örülök, hogy jónéhány hónapja az Eötvös volt az egyetlen intézmény, ahol nem tették ki Völner Pál "tájékoztatóját" és most is ilyen kultúráltan, határozottan állnak ki egy ilyen fontos kérdésben (itt a Tiltakozásra és a két tanár úr bejegyzésére gondolok például). Ha az Eötvösből ilyen tanárok eltűnnek, nincs értelme az iskolának. Most ha visszamegyek, tudom hová megyek vissza, kikkel fogok találkozni etc. és örömmel megyek. Ha az Eötvös egyházi iskola lesz, nem látom értelmét, hogy visszamenjek.

Egyébként nem értem, hogy Völner Pál meg Michl József (Eötvösbe járt amúgy) miért nem a gimnázium megmentésén fáradozik. Azt gondolom, egy megyei vagy városi vezetőnek (illetve a testületeknek) az lenne a dolga, hogy mindent megtegyenek az intézményeik megtartásáért, megfelelő működtetéséért, nem pedig a romba döntésükért.

Az egész történet etikai vonatkozása is érdekes. Arra gondolok, hogy a két úr (V. & M.) és az egyházmegyék püspökei kivltelével gyakorlatilag minden érintett már kész tervet tudott meg többnyire a médiából. Ez nagyon inkorrekt. És tudomásom szerint az Arany János, a levelező oktatás, a szakképzés megszüntetésénél is hasonlót játszottak, vagyis az iskolával való egyeztetést kerülték, illetve igyekeztek a minimálisra csökkenteni. (Ha máshogy volt, javítson ki valaki, lehet, hogy tévedek.) Szerintem ezzel a "saját elveiket" járatják le. (Azért írtam idézőjelben, mert így lenne pontos: a sajátjuknak feltüntetett elveiket. Ugyanis, ha a sajátjaik lennének, nem hágnák át őket és sikerülne etikusan viselkedniük.)

Nagyon tetszett, amit Lukács Tanár Úr írt: "Ha el kell buknunk, akkor tegyük meg emberhez méltón, állva, felemelt fejjel, ne meghunyázkodva, csendben, azt az üzenetet erősítve, hogy velünk ezt is, mindent meg lehet tenni!" Az én szótáramban ez az emberi méltóság definíciója. Számomra csak az olyan embernek van értelme, akinek van méltósága.

Talán a javát leírtam annak, amit szerettem volna. Bízom abban, hogy minden a legjobban fog alakulni. Március 31-én ott leszek.

Györkös Gábor

KárpátiAndrás 2008.03.30. 21:05:19

Sokan mondják hogy nem lehet semmit tenni már ,meg hogy minek törjük magunkat,úgyis mindegy.
Nem tehetünmk már semmit. Dehogynem tehetünk.Mindig lehet tenni valamit csak akarni kell."Nem a vesztés a bukás hanem a beletörődés!"
Hétfő,sportcsarnok.

Klujbi 2008.03.30. 22:58:59

Csak annyit, hogy lelkiekben veletek, teljes mellszélességgel.

(hogy miért nem megyek? ha érdekel valakit, akkor privátban kérdezze, mert esetlegesen kegyeleti vetülete is felmerülhet, amit inkább ne itt...)

szeidi 2008.03.30. 23:56:43

Kedves volt és jelenlegi Eötvös-diákok!
Mi is nagyon szeretünk Benneteket!!!
És holnap harcolni fogunk Értetek, értünk (ezalatt a nagy családunkat értem: EÖTVÖSÖSÖK)!

Sándor Zsuzsanna · http://zsuzsa 2008.04.01. 21:32:43

Kedves Blogozók!
Én is az Eötvös diákja voltam 1976-1980 között. Fantasztikus négy évet töltöttem itt és a kollégiumban! Meghatározó volt ez a négy év az életemben. Pedig nem volt könnyű, mert havonta csak egy hétvégére utazhattunk haza.
Mindig emberszámba vettek bennünket és mindenben segítették munkánkat. Ugyanezt próbálom én is tenni diákjaimmal, bár én általános iskolában tanítok.
Nem véletlen, hogy mikor saját gyerekeim és unokahúgaim is középiskolás korúak lettek, ide felvételiztek és sikerült nekik.
Nagyon sok tehetséges diákom jelentkezett az Eötvösbe javaslatomra, és nyertek felvételt. De ha sikerül ezt az agyament ötletet átvinni, én többet senkit nem irányítok ebbe az iskolába. Remélem, erre sosem fog sor kerülni. Harcoljunk az Eötvösért!
Tegnap én is ott voltam, és nagyon tetszettek a hozzászólások. A válaszok már nem.
Hajrá!

Tóth Gergő 2008.04.02. 21:00:38

Nem lehet törvényesen átadni a tatai Eötvös József Gimnáziumot az egyháznak, mivel a jogszabályok szerint minden tanulónak biztosítani kell a lelkiismereti szabadságot, és a diákok nem akarnak világnézetileg elkötelezett iskolába járni - mondta Tatai-Tóth András, a térség MSZP-s országgyűlési képviselője szerdán az MTI-nek.

Az iskola egyházi kézbe adása ellentétes a vatikáni szerződés célkitűzésével, azaz a lelkiismereti és vallásszabadság biztosításával - közölte a kormánypárti politikus, aki utalt arra, hogy a megyei önkormányzat anyagi okokra hivatkozva adná át az intézményt.
A képviselő úgy vélte, egyházi iskolát nem igénylő, világnézetileg el nem kötelezett oktatást akaró diákokat és szülőket kényszerítenek egyházi iskolába, amely ellen hétfőn szülői fórumon tiltakoztak.
"Halálos bűnnek tartom, hogy egy ilyen működő közösséget ilyen erőszakos eszközökkel szét akarnak rombolni" - fogalmazott Tatai-Tóth András, aki korábban a gimnázium igazgatója volt. Megjegyezte ugyanakkor: korábban (az 1948-as államosításig) piaristák vezették a tanintézményt.
A képviselő arra kérte Hiller István oktatási és kulturális minisztert, hogy a vatikáni-magyar vegyesbizottság ülésén soron kívül tűzzék napirendre ezt a kérdést.
Tatai-Tóth András elmondta, hogy Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsektől is időpontot kért, hogy tájékoztassa a helyzetről, és a segítségét kérje ahhoz, hogy a katolikus egyház "ebben a kultúrharcban" ne vegyen részt.
Az országgyűlési képviselő szerint nem valós indok az, hogy anyagi okok miatt adná át a fenntartó Komárom-Esztergom megyei önkormányzat a gimnáziumot, hiszen egyházi fenntartása többe kerülne, mint amennyibe jelenleg kerül.
Kifejtette: az oktatási törvény szerint az önkormányzatnak az egyházi kiegészítő normatívát saját forrásaiból kellene kifizetnie, azaz évente 220 millió forintot kellene adnia az intézménynek. Jelenleg 100 millió forintot juttat évente az önkormányzat a 800 diákkal működő iskolának - fűzte hozzá.
Tatai-Tóth András szerint a fideszes vezetésű megyei önkormányzat ki akarja próbálni, hogy lehet egyházi felügyelet alá vinni egy elitgimnáziumot, mert ezt a feladatot kapták a pártjuktól. Ha ez Tatán sikerül, akkor ennek a mintájára az ország összes jó gimnáziumát át lehet adni az egyháznak, és ez hosszú távú garanciát jelent a jobboldali értékrend közvetítésére - vélekedett.
MTI

plemplem 2008.04.03. 21:42:20

Most néztem meg a Tatai Tv-ben a Kerekasztalt. Ez a Michli egy Júdás.

TG 2008.04.04. 22:08:06

Sokan kerestek meg olyanok, akik több évtizede végeztek az 5vösben.Ők is tiltakoznak.Azt kérném, hogy írjanak ide ők is!Írják alá az ívet és küldjék el emailben,telefonon az 5vössel kapcsolatos híreket.

gyg · http://www.eotvos-tata.com 2008.04.07. 21:57:57

Hello,
ma elindult az eotvos-tata.com interaktív oldal, ami a fő internetes médiuma kíván lenni a tervezett fenntartóváltás körül kialakult vitának, állást foglalva amellet, hogy az Eötvösnek meg kell maradnia világnézetileg semleges, önkormányzati gimnáziumnak.
Látogassátok meg és regisztráljatok, legyetek aktívak az oldalon!

www.eotvos-tata.com

Üdv,
Györkös Gábor

Tóth Gergő 2008.04.08. 09:56:11

Megismertem a megyei közgyűlés elnökének és Tata polgármesterének nyilvánosság előtt tett nyilatkozatait, különösen az április 3-i tatai televizióban elhangzott véleményüket. Tudom azt is, hogy más megyei intézményt is egyházi kézbe juttana a megyei önkormányzat.

Ezek alapján az a véleményem, hogy ezt a szándékukat nem anyagi, főleg nem szakmai szempontok indokolják. Egyfajta félreértelmezett vallási túlbuzgalom, ideológiai és politikai szándék, egyfajta kultúrharc (keresztes háború) állhat a tervük mögött.

Remélem, hogy nem lehet a megye és a város vezetőinek szándéka egy hatalmas –az 1948-as államosításhoz hasonló– történelmi bűn elkövetése. Nem lehet akaratuk egy több évtizedes-évszázados hagyományokkal és értékekkel, nagy szakmai múlttal rendelkező, összetartó, eredményes, világnézetileg semleges iskolaközösség szétrombolása vagy elsorvasztása.

Sokan támogatják és minden rendelkezésükre álló törvényes eszközzel segítik, hogy
- megoldódjon a tatai Eötvös József Gimnázium hosszabb távú működése, anyagi és szakmai tekintettben egyaránt. Olyan megoldást támogatok, amely nem korlátozza Tatán és környékén élő közel 40 000 polgár azon jogát, hogy maguk válasszák meg, hogy milyen iskolában tanulnak gyermekeik. Ezért szükséges, hogy a városban a jelenlegi értékei és hagyományai, világnézetileg semleges Eötvös gimnázium működjön. Tatán van egyházi fenntartású, valamint alapítványi gimnázium, így szükségesnek látom világi, önkormányzati tulajdonú középiskola működését városunkban.

- amennyiben erre valós társadalmi igény mutatkozik egy új, katolikus egyházi fenntartású gimnázium, középiskola megalapítását.

Csak az a probléma nem oldódik meg, amelynek megoldására nincs akarat. Őrizzük meg a tatai Eötvös gimnázium világi jellegét! Keressünk közös megoldást az anyagi és egyéb természetű problémákra!

emils. 2008.04.08. 11:43:27

Sziasztok!

Ha valakit más szempotok is érdekelnek a témával kapcsolatban, ajánlom a következő oldal hozzászólásait:

www.kemma.hu/index.php?apps=cikk_hozzaszolas&cikk=130395

Érdemes az elejéről kezdeni.
További szép napot!

Szeidi 2008.04.08. 22:00:25

Sziasztok!
POntosítanám gyg utolsó üzenetét. Apró dolog, de ebbe már többször belekötöttek - és talán igazuk van.
Nem "világnézetileg semleges", hanem "világnézetileg nem elkötelezett" iskolát szeretnénk, mint eddig (bár néhány vitázó szerint most sem az az iskola - én mondjuk ezt nem értem és nem érzem, szerintem abszolut az).

Abandika 2008.04.09. 14:00:02

"Az egyházak fenntartása nem állami feladat. Az egyházak szedjék be a hivőiktől az egyházadót!"

Ez mekkora marhaság már! S akkor az az ember aki mondjuk egy ilyen iskolát végez el, és éppen évek során baleseti sebész lesz vagy épp vízszerelő, akkor majd úgy indítja a gyógyítást, vagy a szerelést, hogy te most katolikus vagy? mert ha nem akkor nem gyógyítalak meg, hiszen az én oktatásomat nem támogatta az állam?....

Barmok. Hajrá 5vös, s legyen katolikus, ahogy kétszáz évig az volt...

Keke · http://gyorokutca26.blog.hu 2008.04.09. 19:36:32

Ez most igen nagy butaság volt, igazából nem is értem mivel semmi összefüggés sincsen az egyházak fenntartása és az között amit ön írt, továbbra is azt mondom, hogy az egyházak fenntartását ne az én pénzemből fizessék, a műemlékek kapják meg a szükséges pénzt de az egyházi alkalmazottak ne belőlem is éljnek. Az orvos a gyógyításért nem az államtól kapja a pénzt hanem a társadalom biztosítótól akinek meg én fizetem a biztosítási díjat és az független az oktatástól. A vizvezetékszerelő meg eldöntheti hogy hajlandó-e nekem dolgozni kell-e neki a pénzem. Ha úgy dönt nem akkor keresek mást és annak fizetem ki a munkáját.

Lehel 2008.04.09. 23:31:31

Kekenek van mit tanulnia meg a vadkapitalizmusrol, ajanlanam Kanadat!

TG 2008.04.10. 21:44:53

Abandika! Senkit ne barmozzunk le, mert más gondol! Attól még elmondhatja a véleményét! A vallás is azt tanítja tisztelt és szeresd még az ellenségeidet is, pláne azokat akik uolyan teljes értékű magyar emberek mint Te.
Az a baj, hogy az 5vös egyházi kézre juttatása mögött nem a pénzügyi és pláne nem szakmai érvek, és szempontok állnak.

Nekem is az a vágyam, hogy az 5vös működjön, jó iskola legyen. Ezt a pozitív szándékot és hozzáállást a hozzászólásokból is kiéreztem. Csak másképp látjuk az iskola jövőjét. Féltem a volt iskolámat, és még mindig azt mondom, hogy összefogva megmaradhat az 5vös világinak, az egyház meg alapítson új, egyházi gimnáziumot Tatán. Meggyőződésem, hogy az az új, katolikus gimi egy nagyon jó, színvonalas és erkölcsös iskola lesz, ugyanúgy, mint most az 5vös is az, és az is marad ha világi lesz.
Ezt a beszélgetést az iskola jövőjéről több hónapja meg kellett volna kezdeni, az illetékesekkel, szakértőkkel, utána lehetett volna nyilatkozniuk a megye vezetőinek. Ezt kérik számon a jelenlegi országvezetéstől...Hát tegye meg a megye vezetése is ezt.
Amúgy mégegyszer hangsúlyozom nagyon tisztelem a vallás szerepét a történelemben és ma is. Ugyanúgy mint a nem hívőkét.
A lényeg: vallásszabadság és demokrácia van. Aki világi és JÓ MINŐSÉGŰ gimit szeretne Tatán és azt az 5vösben látja, ahhoz joga van, ugyanúgy, aki katolikus iskolát akar, annak meg alapítson és tartson fenn az egyház.


Üdv, és köszönöm a reagálásokat, hozzászólásokat.
TG

emils 2008.04.11. 09:50:00

Abandika! Kérlek, olvasd el TG ezt megelőző hozzászólását egy másik fórumon /62./.
Itt megtalálod: www.kemma.hu/index.php?apps=cikk_hozzaszolas&honnan=0&cikk=130395&felh_nev=300&elment=1&rovat=0&voltszavazas=&mennyi=10&cLqauFvOo81DN0NMw7ak_NGRHcN3nEdUFoZoq05CnpH_J7=1:1207283900279

Hát tudod, tényleg ne barmozzunk le senkit..."Attól még elmondhatja a véleményét!"

TG 2008.04.11. 19:14:40

Közénk tartozol.”

2008. április 21-én, hétfőn 18 órai

kezdettel fáklyás felvonulást szervezünk, mert a megyei önkormányzat meg akarja szüntetni városunkban az önkormányzati, világnézetileg nem elkötelezett gimnáziumi oktatást.
A megmozdulás kifejezésre juttatja a tiltakozást a megyei önkormányzat törekvése ellen, kifejezi azt az összefogást, amellyel szeretnénk elérni, hogy Tata városáé legyen az Eötvös József Gimnázium, és megőrizhessük az eddigi sokszínű oktatási tevékenységünket.
Várjuk mindazokat, akik világnézetüktől, felekezeti hovatartozásuktól, politikai nézetüktől függetlenül egyetértenek a tatai és a Tata környéki polgárok alkotmányban megfogalmazott szabad és valódi iskolaválasztási jogának érvényesítésével.

18 órakor a gimnázium parkjában elültetjük a „Remény fáját”.
Ezt követi a fáklyás felvonulás, melynek útvonala:
Tanoda tér – Eötvös utca – Fazekas utca – Templom-köz – Kossuth tér – Rákóczi utca – Esterházy sétány – Várudvar.


Kérjük azoknak a városlakóknak a megértését, türelmét, akiket a megmozdulás a mindennapi tevékenységükben megzavar.
Bízunk abban, demonstrációnk méltó és egyértelmű kifejezése lesz a városlakók együttműködésének.
Tata legyen az összefogás példája! Jöjjön, várjuk!

A tatai Eötvös József Gimnázium
jelenlegi és régi diákjai, tanárai

Abandika 2008.04.14. 08:11:55

A barmok kiszólás erre vonatkozott: "Az egyházak fenntartása nem állami feladat. Az egyházak szedjék be a hivőiktől az egyházadót!"

Bocsánat mindenkitől...


Kedves TG!

"az egyház meg alapítson új, egyházi gimnáziumot Tatán" És amikor már sikeresen működteti több mint 200 éve az egyház akkor vegyük el tőle, ahogy 1948-ban? Hm?

TG 2008.04.14. 13:31:29

Kedves Abandika!
Az ugyanolyan bűn volt, a "történelem az élet tanítómestere", azért tanulunk/tanítunk/ismerkedünk a törit, hogy a történelmi hibákat, bűnöket ne ismételjük meg. Most ez irányba megyünk, csak ellenkező előjellel!!!

TG

TG 2008.04.14. 13:33:08

"Katolikus kézbe kerül az Eötvös?
2008.03.29. 02:36 | Aniangyal | Szólj hozzá! miskolciangyalok.blog.hu/2008/03/29/katolikus_kezbe_kerul_az_eotvos
A téma engem nem érint konkrétan, viszont érdekesnek találom magát a helyzetet, és rendkívül irigylésre méltónak azt az összefogást, amit egy gimnázium képes kiváltani.
Alapszituáció: Következő tanévtől a tatai Eötvös József Gimnázium vezetését, anyagi gondok miatt, a Szeged-Csanádi Egyházmegye veszi át.
Leszögezem, véleményt nem szeretnék alkotni a tervezet jó, vagy rossz voltáról. Már csak azért sem, hiszen akik ismernek, jól tudják, hogy 4 évig magam is katolikus gimnáziumba jártam, ami számomra hihetetlenül jól telt. Elfogult vagyok a hasonló témákban, így az első reakcióm a tatai iskola fenntartóváltásának hírére (mondjuk) semleges volt. Nem nagyon értettem, hogy miért lázadozik mindenki ilyen erősen ellene. Aztán a rengeteg érv után, kezdtem rájönni, hogy mit is látnak fő problémának => Attól kezdve, hogy katolikus gimnáziummá válik az Eötvös, már nem beszélhetünk többé igazi Eötvösről (és ezzel nem csupán arra célzok, hogy névváltozáson megy át). Az ilyen-olyan változások hatására eltűnnek azok a dolgok, amikért mindenki szereti a szóban forgó gimnáziumot.

Valamit csak tudhat ebben az állapotában ez az intézmény. :)

Annak ellenére, hogy mindig az egyházi iskolák pártján álltam, most fejet kellett hajtanom az előtt a felfogás előtt, miszerint: “az járjon katolikus gimnáziumba, aki akar, és senkit se kényszerítsenek rá”. Ebben a szituációban viszont nagyon sokan kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy kényszerként élik meg a világi iskolákban ismeretlen szabályokat, szertartásokat, szokásokat. Ez pedig mindenkinek rossz.

Nem tudom miért más ez a gimnázium, mint a többi, de azt látom, hogy akiknek közük van hozzá, azok maximálisan próbálnak kiállni érte. És ez becsülendő.

Soraim csak általánosságok, de most jöjjön néhány 5vösös volt/jelenlegi diák, tanár fórumokon hangoztatott véleménye (azt hiszem ennél nagyobb egyetértés nem is létezhetne):


“Szerintem Tatának KELL EGY VILÁGNÉZETILEG EL NEM KÖTELEZETT, JÓ EREDMÉNYEKKEL, TANULÓKKAL, TANÁROKKAL RENDELKEZŐ GIMNÁZIUM
AZ E Ö T V Ö S ILYEN!”


“Az Eötvösösöket mindig mindenhol "összefújta" a szél, ha arra volt szükség. Ezt látom most is, és ez felemelő. Ez ad reményt, hogy megússzuk ennek az átgondolatlan döntésnek (bár még csak előkészületben) a végrehajtását.”

“nálam a fő város azért, mindig is Tata lesz, ugyan nem laktam itt csak 5 évet, de az elmúlt 10 itt eltöltött(ebből 4 az Eötvösben) év feledhetetlen emlékekkel teli. És nagyon sajnálnám ha hőn szeretett gimnáziumunk az egyház markába kerülne”

“hat a kornyezetet meg az arcokat tekintve tenyleg #1 nalam. amugy a szinvonal sem rossz.”

“Imádom a légkört, a rendszert és az egészet!!! Nem akarom, hogy bármi megváltozzon!! És ezzel nem vagyok egyedül, nagyon nem... Igaz, már csak 1 évem van itt, de ez nem idő kérdése. Ha csak 1 hétig járnék még ide, akkor is minden erőmmel azon lennék, hogy mentsük a sulit!!!”

“Ne mondja senki, hogy baj van a tanítási rendszerrel, meg hogy túl laza meg ilyenek... ugyanmár... Az iskola hírneve és a diákok-tanárok együttesen elért eredményei azt hiszem önmagukért beszélnek!! Ez a gimnázium így tökéletes, ahogy van.”

“ezzel gyakorlatilag kiherélik a legjobb sulit a megyében”

“Mikor megtudtam, hogy felvettek egy álmom és vágyam vált valóra. 2005 szeptemberében büszkén léptem át az iskola kapuját, és boldog voltam, hogy eötvösös lettem. Ez az érzés a mai napig semmit sem változott. A mai nap is büszke vagyok arra, hogy a nagy múltú és méltán híres gimnáziumba, AZ EÖTVÖSbe járok. Minden nap boldogan lépek be az iskola kapuján. Úgy gondolom, hogy az Eötvösnek azt az arculatát, amitől Eötvös az Eötvös, a tanárok és a diákok együttes kemény munkával alakították ki.”

“Reggelente imádtam a tóparton sétálni, majd megmászni a "hegyet". Új barátokat szereztem, és ami a legjobb: teljesen megváltoztam. Bátrabb lettem, és mertem kiállni önmagamért. Amire az 5vös megtanított, most hasznosítom. Én állok ki érte, és apait-anyait beleadok azért, hogy megmaradhasson olyannak, mint amilyennek az a közel 1000 ember megszerette, aki itt tanul vagy tanít.”
Zárásként: 2008. március 31-én gyűlnek össze azok, akik nem szeretnék a változást, és megpróbálják jobb belátásra téríteni azokat, akik viszont igen. Valószínűleg nagyon sokan lesznek az “eötvöspártiak”, így az esélyük nem csekély! Sok sikert kívánok nekik! :)"

Jhonny 2008.04.15. 15:04:53

"A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat intézményátszervezéssel kapcsolatos intézkedése, az esetleges fenntartóváltás nem tartozik Tata polgármesterének illetékességébe. A gimnáziummal kapcsolatban hivatalos állásfoglalást kért a megyei közgyűlés elnöke Tata Város Képviselő-testületétől.

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete ezért megvizsgálja az Eötvös József Gimnázium és Kollégium fenntartói joga átvételének pénzügyi, gazdasági és jogi lehetőségeit, hiszen 1996 óta Tata Város Önkormányzata - az akkori képviselő-testület és Kerti Katalin polgármester döntése következtében - nem fenntartója az Eötvös József Gimnázium és Kollégium közoktatási intézménynek.
A város polgármestere hivatalos levélben fordult Tatai - Tóth András országgyűlési képviselőhöz, hogy adjon tájékoztatást a kialakult helyzet lehetséges orvoslásáról.
(Az ezzel kapcsolatos levelet itt olvashatja.)
A Tatán élő, a megye által fenntartott gimnázium tanulóinak érdekében a város vezetése mindent megtesz a jövőben is, ezért részletes szakmai anyag készül a kialakult helyzet megoldására. A bizottsági és testületi állásfoglalást megelőzve minden érintett szakmai és érdekvédelmi közösség (iskolaszék, közalkalmazotti tanács, pedagógus szakszervezet, diákönkormányzat) véleményét a polgármester kikéri. "

www.tata.hu/varosunk/intezmeny/kozisk/koziskeotvos/711


Csak megoldódik az ügy!

TG 2008.04.17. 21:40:48

Fáklyás felvonulás az 5vös megmentéséért 21én 17.45től az 5vösnél!Szólj ismerőseidnek is!info:eotvos-tata.com.Tóth Gergő
ui. remélem megoldódik, ha a megye és a város vezetése is akarja.

gyg · http://www.eotvos-tata.com 2008.04.18. 12:21:24

Sziasztok!

Az eotvos-tata.com híre:

"Kovács András Tanár Úr remek ötlete, hogy az Eötvös diákjai körében egyébként is népszerű gyalogtúrán, aki csak teheti Eötvös-sállal vegyen részt. "Használjuk ki azt a nagyszerű alkalmat, hogy 2-3000 sportember megismerje a kialakult helyzetet!" - mondta.

A teljesítménytúra időpontja április 19. A rajt és a cél egyaránt a tatabányai Jubileum park.
Ez az alkalom kiváló például aláírásgyűjtésre és nagyszerű demonstációs lehetőség: emberek ezrei láthatják az összefogásunkat, egyetértésünket és szembesülhetnek azzal, hogy régi és jelenlegi eötvösös diákok, tanárok amerre csak járnak képviselik álláspontjukat, hogy az Eötvös József Gimnázium maradjon világnézetileg nem elkötelezett, önkormányzati iskola.

Kovács András Tanár Úr vállalta, hogy az egész távot végigfutja Eötvös-sállal. Részvételünkkel az Ő futását is támogatjuk.

Akinek van lehetősége, vigyen fényképezőgépet (vagy kamerát vagy mindkettőt) és készítsen felvételeket! A regisztrált tagok fel tudják tölteni a képeket a Galáriába. A filmes felvételekkel keressetek meg engem a gyg@lajt.hu címen vagy privát üzenettel a honlapon!

Mindenkinek jó készülődést, túrázást!"

Üdv,
Györkös Gábor

197478 2008.04.18. 20:56:14

A felhívás megjelent a 24 Óra 2008. április 18-i számában:


Felhívás a tatai Eötvös József Gimnázium világi iskolai státusának megtartásáért


A tatai Eötvös a mi iskolánk!
Szerettünk oda járni és szeretjük ma is.
Életünk része az iskolánkkal fenntartott kapcsolat, összetartja baráti társaságunkat – bárhol élünk is.
Ez az iskola nem pusztán egy oktatási intézmény, ez az iskola világi szellemi műhely, a megye legszebb iskolája, az ország egyik legjobb gimnáziuma.
Az Eötvöst nem lehet politikai okok miatt elkótyavetyélni!
A megosztó, mindenen átgázoló hatalmi harc ne mételyezze meg a mindennapjainkat, az életünket, az emlékeinket!
A megyei önkormányzati képviselők és vezetőik tanúsítsanak önmérsékletet!
A gimnázium fenntartásáról lemondó megyei önkormányzattól a tatai önkormányzat fogadja vissza az iskolát!
A képviselő-testület vegye számba a gazdasági problémák megoldásának, a világi oktatást támogatók összefogásának lehetőségeit!
Ne döntsön elhamarkodottan és elfogultan!
Tata város vezetői és választott képviselői tartoznak az országnak azzal, hogy a gimnázium sorsáról világi körülmények között gondoskodnak!
Emlékeztetjük a képviselőket, hogy ők képviselők!
A köz képviselői!
A tatai Eötvös nagyszerű iskola. A mi iskolánk!
A tanárok a mi tanáraink!
Mi velük tartunk és minden körülmények között szerényen büszkék vagyunk a tatai Eötvös József Gimnáziumra!
CSATLAKOZZ A FELHÍVÁSHOZ!
A eotvosdiak.uw.hu/ OLDALON!

KSCS 2008.04.19. 14:49:13

Kedves Mindannyian,

azaz kedves volt iskolatársaim, tanáraim, jelenleg kollégáim és persze kedves tanítványaim!

Aggódva és bizakodva figyelem a történéseket, mióta elindult ez a folyamat, ami mindannyiunkat érint. A fórumokon nagyon sok minden okos és szép gondolat fogalmazódott meg, nagyon jó őket újra és újra elolvasni. Eddig nem is akartam én magam hozzászólni, mert szerencsére már annyi mindent elmondtatok.
De most, hogy közeledik a fáklyás felvonulásunk ideje, egy érdekes - talán felemelőnek is nevezhető - hangulat lesz úrrá rajtam. Mikor megtudtuk a hírt, hogy mit terveznek tenni velünk, a döbbenet után elfogott a kétségbeesés. Nem elsősorban azért, mert hogy féltem az állásomat. Mint közülünk sokan, én sem azért járok dolgozni ebbe az iskolába, hogy a megtartott óráim után megkapjam a fizetésemet és ezzel letudjam a dolgot. Már 3 évesen ebbe a "gimbáziumba" akartam járni, bár a szót még nem tudtam kimodani. Itt döntöttem el, hogy középiskolai tanár leszek, és nagyon örülök, hogy itt taníthatok. És ezt akarják elvenni?! A második gondolatom pedig az volt, hogy akkor hova fognak járni a gyerekeim?
De mostanra ez a harag és kétségbeesés átalakult. Fantasztikus érzés részese lenni ennek a folyamatnak, amit megindított ez a rossz szándék. Még soha nem tapasztaltam ehhez hasonlót. Egyre inkább azt érzem, hogy ha minden zavartalanul folyt volna, érzelmileg veszítettem volna. Nem lehetnék részese ilyen összefogásnak, egymás bíztatásának, az egymásért küzdésnek, kiállásnak. Nem hallhattam volna ezeket a bátor véleményeket, amiket kollégáim és a szülők fejtettek ki. És nem érezhetném ennyire a diákjaink ragaszkodását és szeretetét sem. És én sem mutatnám ki ennyire az érzéseimet.
Miután így átértékelődött bennem minden, ismerősnek tetszett a dolog. Eszembe jutott, hogy a közelmúltban én már átmentem egy ilyen folyamaton, amikor kezdetben valami meg akart semmisíteni, de én felvettem vele a harcot és most már hálás vagyok a sorsnak, hogy ez történt velem, mert már tudom, hogy mik az igazán fontos dolgok.
Mert a rák sem gondolkodik, csak támad. Ha kellően agresszív, a daganat elpusztítja a gazdaszervezetet. De ezzel szükségszerűen önmaga is elpusztul. Ha pedig a szervezet időben és koncentráltan felveszi vele a harcot a milliónyi falósejtje és a gyógyszerek mint külső segítség által, akkor az esetek jelentős részében legyőzhető.
Az ilyen küzdelem sok, eddig elrejtett tulajdonságot hozhat felszínre, amik csak gazdagítják az embert és a közösséget. Mi magunk is elcsodálkozunk rajta, hogy mi mindenre vagyunk képesek, és látjuk, hogy milyen sokan is vagyunk. Tudatosodik bennünk az erőnk, miközben küzdünk az igazunkért.
Mahátmá Gandhi fogalmazott így: "Nem annyira az a fontos, hogy az ember miben hisz, mint inkább az, hogyan hisz, és miként formálja cselekvéssé a hitét." Mi most abban hiszünk, hogy megmentjük az iskolánkat, és minden tőlünk telhetőt megteszünk ezért. Ugye, milyen jó dolog ez?

Stockbauer Csilla

Tatai-Tóth András 2008.04.21. 17:40:41

Kedves Levelezők!
Ide másolok két levelet. Ezekből kiderül, hogy van megoldás az Eötvös további zavartalan működésére. Ha az Eötvös-alapítvány működtetné a gimnáziumot, ugyanaz az állami többlet-támogatás megszerezhető, mint egyházi fenntartás esetében.
Tatai-Tóth András o.gy.képviselő (volt diák, tanár és igazgató a tatai Eötvösben)

1. levél

Polgármesteri Hivatal, Tata
Michl József polgármester részére

Tárgy: az Eötvös József Gimnázium fenntartása
Hivatkozási szám Önöknél: III-260-2/2008


Tisztelt Polgármester Úr!

Köszönöm, hogy a fenti számú levelével megkeresett. Hosszú ideje okoz gondot az Eötvös Gimnáziumban: hogyan lehet megtartani az országos átlagnál lényegesen magasabb színvonalú nevelést és oktatást az országos átlag alatti finanszírozással. Ezt már a kilencvenes években is csak a szülők önkéntes anyagi támogatásaival tudtuk megoldani.

Tatának 1948-ig volt országosan elismert színvonalú gimnáziuma. Megbocsáthatatlan bűnnek tartom, hogy 1948-ban a piarista gimnáziumot szétverték. Két évtizednek kellett eltelnie, mire a gimnázium vissza tudta szerezni régi rangját, színvonalát, amit négy évtizede tartani tud. Nem szabad ismét elkövetni ugyanazt a bűnt. Támogatom Polgármester Úrnak azt a törekvését, amely a gimnázium jelenlegi értékeinek megőrzésére vonatkozik.

Ugyancsak köszönöm, hogy igényt tart véleményemre az Eötvös József Gimnázium fenntartásával kapcsolatban. Álláspontomat vázlatosan a következőkben összefoglalom:

1.) Alapvető alkotmányos, demokratikus alapkérdés, hogy csak olyan átalakítás jelenthet megoldást, amely alapján

• minden jelenlegi Eötvös-diák alkotmányos alapjoga, lelkiismereti szabadsága érvényesül; a hatályos magyar törvények alapján nem hozható olyan fenntartói döntés, amely alapján világnézeti szempontból elkötelezett fenntartó által működtetett iskolába kényszerüljön járni az a fiatal, akinek szülei, illetve ő maga ezt nem igényli;

• Tatán – a városban és vonzáskörzetében élők számára - hosszú távon is legyen világnézetileg el nem kötelezett, magas színvonalú gimnáziumi oktatást biztosító intézmény – én azt tartom normálisnak, ha ez az Eötvös marad.

• Támogatom és segíteni fogom egy katolikus gimnázium létrehozását, ha ez olyan módon szerveződik, mint az új református gimnázium. Ha a szülő és a tanuló azt igényli, legyen módja Tatán is katolikus gimnáziumba járni.

2. ) Az Eötvös további működésére, amely megfelel az előzőekben vázolt feltételeknek, a következő lehetőségeket látom:

• Tata város és a - középiskolai ellátás fenntartására kötelezett- megyei önkormányzat társulási megállapodást köt, közösen tartják fenn az Eötvöst. Az állami támogatáson felüli költségeket Tata az itt élő diákok után fizeti, a megye pedig a távolabbról érkezőkét.

• Az Eötvös tantestülete létrehozott a rendszerváltás után egy alapítványt (Tatai Eötvös József tehetséggondozó Alapítvány), amelynek alapító okiratában iskolafenntartás is szerepel. Ez az alapítvány – a szülők támogatásával – sokat tett az elmúlt másfél évtizedben az Eötvös színvonalának megtartásáért, emeléséért. Az oktatási törvény felhatalmazza a minisztert, hogy közoktatási megállapodást kössön olyan alapítvánnyal, amely regionális, vagy országos feladatot is ellátó gimnáziumot tart fent. Mivel az Eötvös részt vesz az Arany János tehetséggondozó programban, van esély arra, hogy alapítványi működtetés esetében többletforrásokhoz jusson. Ezt az utat is meg kell vizsgálni.

Az alapítványi kuratóriumban nem szerezhetnek döntő befolyást az alapítók. A kuratóriumba delegálhat tagokat a megyei és a városi önkormányzat az szakmai garanciák érvényesítésére. Bevonhatók a szülők, valamint az érdekelt önkormányzatok további képviselői, közoktatási megállapodás megkötése esetében a minisztérium delegáltja is. Ebben az esetben – az állami normatíván felül – támogathatná a működést az oktatásért felelős minisztérium, valamint a megyei és a városi önkormányzat is.

3.) Felvetődhet még, hogy a kistérség legyen a fenntartó. Ehhez kértem az OKM-től véleményt, ezt csatolom levelemhez. Meglátásom szerint az abban vázolt átszervezés rendkívül bürokratikus, kevés többletpénzt és kevés szakmai eredményt látok benn.


Tisztelt Polgármester Úr!

Korábban már többször, legutóbb egy hete írásban is kezdeményeztem, hogy az oktatási kormányzat vizsgálja meg: a megyei és a községi önkormányzatok esetében milyen általános iskolafenntartási és finanszírozási gondok jelentkeznek. Javasoltam, hogy a következő évi költségvetés előkészítése során ezeket a feszültségeket a pénzügyminisztérium vegye figyelembe. Ismerve az ország költségvetésének mozgásterét, arra látok lehetőséget, hogy az önkormányzatoknak jutó költségvetési támogatás elosztásában lényegesen nagyobb szerepet kapjon a kötelező feladatellátás – azaz emelkedjenek jelentősen az oktatási normatívák. Ezzel a rendelkezésre álló pénz nagyobb arányban kerülhet azokhoz az önkormányzatokhoz, ahol több közoktatási és egyéb kötelező feladatot látnak el.
Természetesen erre csak akkor lehet bármely iskola jövőjét építeni, ha a kormányzati és a parlamenti döntések megszületnek.


Kérem, hogy ha kialakították az Eötvös kérdésével foglalkozó tanácskozásaik időrendjét, szíveskedjenek értesíteni, hogy más elfoglaltságaimat ehhez tudjam igazítani.


Üdvözlettel: Tatai-Tóth András

Tata, 2008. április 11.

2. levél

Polgármesteri Hivatal, Tata
Michl József polgármester részére

Tárgy: kiegészítés „az Eötvös József Gimnázium fenntartása” tárgyú levelemhez
Hivatkozási szám Önöknél: III-260-2/2008


Tisztelt Polgármester Úr!

A fenti hivatkozási számú levelére írt válaszomat a következőkkel egészítem ki:

Levelem elküldését követően módom volt az Eötvös Gimnázium alapítványi fenntartásának lehetőségeiről tárgyalást folytatni dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel, valamint dr. Veres János pénzügyminiszterrel. Korábban az erre vonatkozó kérdést írásban is feltettem az oktatásért felelős miniszternek, aki időközben megkapta a Tatai Eötvös József Tehetséggondozó Alapítvány vezetőinek levelét is, amelyben előzetes véleményt kértek.

Örömmel tájékoztatom Polgármester Urat, hogy dr. Hiller István miniszter úr felhatalmazott annak nyilvánosságra hozatalára, hogy kész tárgyalásokat folytatni az alapítvánnyal és az érdekelt önkormányzatokkal az OKM egy olyan közoktatási megállapodás megkötéséről, amellyel az alapítvány által fenntartott iskola megkaphatja a kiegészítő állami támogatást. Erre azért van lehetőség, mert az országos Arany János program, a kétnyelvű oktatás és a tehetséggondozás eredményei alapján az Eötvös Gimnázium megfelel az oktatási törvényben meghatározott követelményeknek.

Hamarosan írásban is eljuttatja az OKM a miniszteri szándéknyilatkozatot.

Kérem Polgármester Urat, hogy a levelében jelzett önkormányzati vizsgálatban ezt a lehetőséget is szíveskedjen figyelembe venni. Így behozható lenne a rendszerbe az Eötvös működéséből hiányzó forrás, s a tárgyalások során Tata város és kistérségének a gimnáziumi oktatásra vonatkozó érdeke maximálisan érvényesíthető lenne.

Üdvözlettel: Tatai-Tóth András

Tata, 2008. április 16.

Jani 2008.05.06. 14:47:09

www.echotv.hu/?akt_menu=2&newsid=67759


Most akkor ez hogy van? Fiúk ez azért elég ciki, van mit csiszolni az iskola nevelésén...

VI. Béla 2011.07.10. 08:57:11

@Eni:

Az mond valamit, hogy egyh
ázi iskolák 48-as államosítása? Meg a Pócspetri per?
süti beállítások módosítása